Mandalafestés otthon, minta alapján

Mandalafestés selyemre, párna, részlet
okt02

Mandalafestés otthon, minta alapján

A leírást most onnan kezdem, hogy előveszem a kész mandala mintát. (A saját tervezés mikéntjét egy másik cikkben írom majd le.) Előveszem a selymet – amely a legegyszerűbb esetben egy selyem ablakkép –jól ráfeszül a selyem a keretre, könnyű rajta dolgozni.

Mandalafestés selyemre lépései:

  1. A papíron lévő mandala rajz fölé egy merev átlátszó fóliát ragasztok. (A fólia megakadályozza, hogy a selymen lévő kontúr és a papír összeérjen, elmaszatolódjon.)
  2. Az ablakképet beállítom pontosan középre és 3-4 ragasztódarabkával rögzítem a minta fölött, hogy rajzolás közben a helyén maradjon, ne csúszkáljon.
  3. Előrajzolom a mandalát illanó filccel (fantom filc, szublimáló filc). A vonalak munka közben eltűnnek majd a selyemről. (Előrajzolhatom ceruzával is, ebben az esetben pontosan kell a vonalakra kontúrozni, különben láthatóak maradnak a jelölések. ) Az előrajzolás lépése kihagyható!
  4. Kontúrozás. A kontúr megállítja a selyemfesték futását a selymen, határt szab a festékek terjedésének. Szűkítővel finoman adagolhatjuk a kontúrt, de ügyeljünk, hogy elég vastag, hurkás legyen, hogy jól zárjon.
  5. A kontúr megszárítása. Szobahőmérsékleten kb. fél óra alatt megszárad, ha ennél gyorsabb száradást szeretnénk, akkor hajszárítót használhatunk. 3-5 perc alatt készen is van. (Ügyeljünk arra, hogy amíg nedves a kontúr, könnyen elkenődik, ha hozzáérünk, alulról is, felülről is.)
  6. Mandala kifestés. Vasalóval fixálható festéket használjunk, ha ablakképet festünk. A festékek vízzel hígíthatóak, így világosabb árnyalatokat tudunk kikeverni. Egymással is jól keverhetőek. A selymen több rétegben is festhetünk velük. Jól bevált, ha a mandala közepétől haladunk kifelé.
  7. Utólagos díszítés kontúrral. Lehet pöttyözni, vonalkázni, kis motívumokkal díszíteni…
  8. Fixálás pamut hőfokon, vasalóval. (24 óra száradás után javasolt.) Ha a selyem megereszkedik fixálás közben, akkor spricceljünk rá kevés vizet, itassuk le és hagyjuk megszáradni. A selyem visszafeszül!
  9. Végül felfűzhetjük egy damil szálra, amelynek segítségével kiakaszthatjuk, akár ablakba, falra, világítótestre, bútorra.
  10. Fényképezzük le, osszuk meg örömünket, saját mandala alkotásunkat a Fb-on!

Saját tapasztalatom: Amikor valakire gondolva készítek egy mandalát, az nagyon különleges lesz, színeiben, formáiban egyaránt. Amikor egy témára festek, az is nagyon egyedi. Amikor "csak úgy" festek, épp mert ahhoz van kedvem, akkor a rám jellemző témákat, színeket festem, amelyek megjelenítik azt, ami bennem van, és azt, ami hiányzik belőlem. Nem értem a képek üzenetét mindig, de lassan, akár évek során, apránként érkezik meg a mondanivaló. Az én véleményem az, hogy ne siettessük, ne elemezzük direkt (hacsak nem egy terápiás folyamat keretében, arra hivatott terapeutával), mert az a miénk, amire mi magunk jövünk rá saját magunkról. 

A mandala alkotást kipróbálhatjuk egyszer-kétszer - nagy örömet fog okozni. De ha rászánjuk magunkat, és rendszeresen alkotunk - saját magunk belső átalakító erejéhez férhetünk hozzá!

 

 

 

A mandala mintára ráragasztottam a fóliát
A fóliára ráragasztottam a selyem ablakképet
Kontúrozás a selyemre, minta alapján
A megfestett mandala, még nem kész
Még egy kis festék, még egy kis kontúr, és kész!
Januári letölthető mandala