Képek a falakon | Selyemfestés

Képek a falakon

ápr15

Képek a falakon

Egymás utáni napokon két olyan lakásban is jártam, ahol kedves barátnőim laknak, akik szintén festenek évek óta. Mit gondoltok, látszik ez a lakásba belépve? Hm... Persze, azonnal! Olyan jó érzés volt náluk lenni! Már értem, amikor a nálam vendégeskedők azt mondják: nem egyet vinnék haza a képeidből, hanem mindet! Az a jó hangulat, a sok szépség, színek, energiák…

Erről eszembe jutott, hogy hallgattam nemrég egy beszélgetést, az elménk működéséről volt szó. (Nánay Bencével.) Ami elgondolkodtatott, amit kísérletek mutatnak: hogy az tetszik, amit sokszor látunk, sokszor hallunk! Ennek hatására hetek alatt megváltozhat az ízlésünk!  Messze vezethet, ha ezen elgondolkodunk…

Mit látunk sokszor? Zúdulnak ránk a képek a Gépből. Milyen képek ezek, milyen szándékkal alkotott képek, milyen kisugárzású képek? Mit engedünk magunkhoz közel, magunkra hatni? Mindenképpen hatnak, a tudatunk alatt, az agyunk képekben gondolkodó részéhez szólnak, megváltozik hatásukra az ízlésünk.

Volt, akit az indított el hozzám selymet festeni, hogy szeretett volna  a munkahelyi csúnya falra valami nézhetőt kirakni...

Te hogyan biztosítod magad számára a minőségi, megfelelő energiájú képi környezetet?

Egyre többektől hallom, nem „művész” indíttatású emberektől, hogy szeretnének maguk körül saját készítésű, szép képeket látni, amelyek emelik az otthonuk hangulatát, szépségét. Ennek annyira örülök! Kihallom belőle az igényt a saját képi tér megteremtésére. Mintha a kép-telenségből a kép-esség felé mozdulnánk el, amikor a saját belső képeinkkel foglalkozunk és matériában is megalkotjuk.

Azt tapasztaltam, hogy a régi Mandala Alkotóházba betérők már az ajtóban közölték, hogy máris érzik a kreativitás áldásos hatásait magukon. A terápiában, önismereti csoportmunkában résztvevők pedig megnyíltak és képesek lettek a változásra. Annak a helyszínnek a képek adták a lelkét. (Egész más kisugárzása lett, amikor kiköltöztünk.)

Az otthonomban körülveszem magam a képeimmel, kiteszek mindent is…. minden friss festményt és a régi kedvenceket. Némelyiket keretezve, ahogy kell, mások meg csak úgy odatámasztva, egymás előtt-mögött, némelyik még továbbgondolásra, befejezésre vár. Ezt látom a tanítványokból lett alkotótársaknál szintén: tele vannak képekkel a falak, és ez annyira jóóó! Felemelő érzés.

Évtizedek óta foglalkozom azzal, hogy előképzettség nélküli, alkotni vágyó emberek csoportjával megvalósítsuk a minőségi munkát selymen, papíron. Az alkotó napok kikapcsolódást biztosítanak, de ezen felül, a hazavitt képek a falakra kerülnek. Beépülnek a mindennapokba, inspirálva további kreatív, alkotó tevékenységre az élet minden területén!

 

A Facebookon született egy bejegyzés, ahová többen tettek fel képet a saját falaikról. Ha kíváncsi vagy ezekre is, itt megnézheted!  

 

Alkotó sarok Lizánál
Délutáni fények a képeken