Viaszbatik tanfolyam

Viaszbatik tanfolyam

Viaszbatik tanfolyam

Viaszbatik selyemre – 1x2 napos tanfolyam

Batikolás selyemre: viaszbatikolás

A „batik” szó jávai eredetű, jelentése írni, rajzolni, festeni. A keleti kultúrákban évezredek óta használják. A batikra jellemző, hogy a formák összefogottak, egyszerűek, a színvilág redukált de nagyon harmonikus, a viasz megtöréséből származó márványos erezet pedig misztikus hatásúvá teszi a batik alkotásokat.

A viaszbatikolás, mint selyemfestés technika

A technika lényege, hogy a viasszal fedett részeket nem fogja be a festék, ott a textil eredeti színe megmarad. A munka végén vasalással távolítjuk el a selyemből a viaszt, és ekkor bukkan elő teljes szépségében a művünk!

A batik technika különleges, mert:

  • batikpipával és ecsettel visszük fel a viaszt
  • több rétegben lehet viaszt és újabb színeket is felvinni,
  • a viasz a munka során repedezik, megtörik, miáltal véletlenszerű mintázatok jönnek létre
  • a viasszal fedett terület világosabb lesz, mint a festett (olyan, mintha „fordítva” kellene gondolkodnunk)

Viaszbatikolt selyemk készítési fázasairól itt találsz képeket.

A viaszbatikolás, mint alkotás jellemzői

Nincs két egyforma színű, mintázatú batikolt anyag! A viaszt szabad kézzel visszük fel a selyemre vonalas és ecsetes módszerrel, figyelembe véve ezt a különös, „kitakarásos” módszert.  Az elme feladja... az alkotói fantázia viszont szárnyakat kap!

A forró viaszt a selyemre lendületesen, gyorsan fel tudjuk vinni, emiatt a gesztusok sokkal nagyobb szerepet kapnak az alkotás során, érvényre jut az az energiaminőség, amiben vagyunk. (Alkotó, meditatív állapotunk létrehozását szolgálják a ráhangoló gyakorlatok, amivel munkánkat bevezetjük.) Egyben teljes összpontosításra van szükség, mert a viasz könnyen elcsöppen, elkenődik, a tervezett mintázatot menet közben módosítva.

A viaszbatikolással készült selyemfestmény jellemzői:

  • lendületesség
  • színes vonalvezetés
  • márványos hatás

Fontos, hogy az esetleges foltokat ne hibáknak fogjuk fel, hanem lehetőséget lássunk benne, ami gazdagítja, kiteljesíti alkotásunkat! A batikolt festést nem lehet megismételni!

A viaszbatikolás és én

A viaszbatikolással még diákként ismerkedtem meg. (Ez is hozzájárult, hogy a selyemfestést választottam festési módszeremül.) Először nagyon bizonytalannak éreztem magam benne, de aztán elbűvöltek a harmonikus színek, a viasznyomok spontaneitása, szépsége, az alapanyag fénye, sugárzása. Megérte megtanulni!

Az évek során újra és újra rátaláltam, alkalmaztam, kendők, sálak, képek festésekor. Más módszerek nem adják meg számomra ezt a lendületes, színes vonalvezetést és a különleges márványos hatást.

Mindezt kombinálhatom a selyemfestés más lehetőségeivel, anyagaival – pl. Mozgásban c. képemnél megfigyelhető a több réteg festése, több technika ötvözése.

Évente egyszer szerveztem viaszbatik tanfolyamot éveken át selyemfestőknek, most több napot szánok rá, mert érdemes gyakorolni, elmélyülni benne, hogy teljes szépségét, lehetőségeit feltárja!

Ha szeretsz festeni és inspirálnak az új anyagok, szereted a kihívásokat, kalandokat, szeretsz belefeledkezni az alkotásba, akkor ezt a tanfolyamot nagyon fogod élvezni! Egy olyan technikát tanulhatsz meg, ami sok örömöt nyújt és használatával különleges, egyedi, (kicsit misztikus hatású)  festményeket, kendőket, sálakat hozhatsz létre. Nagyszerű élmény lesz együtt alkotni! Max. létszám: 6 fő.

Tervezett program:

10-18 óráig tart a tanfolyam, fél órás ebédszünettel. A szokásosnál hosszabb, hogy legyen idő ráérezni, belemerülni ebbe a különleges festési módszerbe. 

A tanfolyam elején batik-képeket nézegetünk, megbeszéljük, ráhangolódunk erre a  módszerre. Aztán elkezdjük az ismerkedést a viaszolással egy kisebb próba-selymen, utána mindenki a saját tempójában halad! Kép, kendő, párna, készülhet.

A felhasznált anyagok költségét a tanfolyami díj nem tartalmazza.

Viaszbatik kendő készítésének fázisait itt megnézheted.

Viaszbatik tanfolyam képeiből itt válogattam, kattints ide.

Viaszbatik tanfolyamról blog képekkel itt!

Viaszbatik selyemkendő
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkendő
Viaszbatik selyemkendő
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkendő
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkendő
Viaszbatik selyemkendő
Viaszbatik selyemkép
Viaszbatik selyemkép

Ha szeretnél részt venni, válassz az alábbi időpontok közül:

Viaszbatik tanfolyam

Időpont: 2018-04-07 10:00 - 18:00
Részvételi díj: 15 000 Ft
Szabad hely: van

megtekintés