Várnay Krisztina

Várnay Krisztina
ápr03

Várnay Krisztina

Várnay Krisztinát kértem, meséljen magáról, meséljen arról, milyen szerepet játszik életében az alkotás. Krisztina így ír:

 

Várnay Krisztina selyemfestő, kreatív női life coach, családi- és párkapcsolati mediátor, rajz- és festésterapeuta, illetve alkotó-fejlesztő meseterapeuta vagyok.

 

A selyemfestés alapjait Bozó Edit Liza selyemfestőtől sajátítottam el,

és az általa alapított Szivárványkikötő Selyemfestő Egyesület tagja vagyok (www.szivarvanykikoto.hu). Liza a mai napig mentorálja, figyelemmel kíséri a munkámat, és egyre bonyolultabb, nehezebb, ám csodálatos technikákat tanulok tőle. Itt mélyült el a mandalák iránti szenvedélyem is, azóta is szorgosan festem a mandalákat selyemre és más technikákkal is.

Vallom, hogy a mandala biztonságos kereteket adó kör alakú formájában a rendszeresen ismétlődő színek és formák, a színekben jótékonyan rezgő frekvenciák jó hatással vannak pszichénkre és idegrendszerünkre. Nem is beszélve a rajzolás és festés élményéről, amely egyfajta kreatív meditációnak is felfogható. Lecsendesíti az elmét, és segít visszatalálni a középpontunkhoz, ezáltal elősegíti, hogy egyensúlyba, harmóniába kerüljünk.

2012-ben indítottam először saját selyemfestő tanfolyamot Gyömrőn. Az ott résztvevő tehetséges és lelkes hölgyekkel alakítottuk meg a Gyömrői Selyemfestő Kört, akikkel rendszeresen összejárunk festeni, és már több közös kiállításunk is volt a környéken.

 

2011-ben mediátor végzettséget szereztem

Nagy Zsóka családi és párkapcsolati mediátornál. Az ott megtanultaknak nagy hasznát veszem a csoportjaim vezetésben is.

 

2012-ben fedeztem fel Boldizsár Ildikó Metamorphoses Meseterápiás Módszerét,

és annyira elvarázsolt Ildikó személyisége, a foglalkozásai és a népmesék, hogy 2014-ben megszereztem nála az alkotó-fejlesztő meseterapeuta végzettséget.

 

Emellett több éven át hallgattam asztrológiát a Humanisztikus Asztrológia Iskolában,

Rákos Péternél, jelenleg pedig Vaskor Grétánál tanulok. Nagyon vonzó számomra az asztrológiának ez a modern, pszichológiai alapú, könnyed és gyakorlatias megközelítése. Ebben az irányzatban nem mondunk jövendőt, nem jósolunk, nem forgatjuk a varázsgömböt, hanem a bennünk élő szerepszemélyiségekkel dolgozunk.

Ez nem „hókuszpók”, hiszen annak az elméletnek, hogy „többen vagyunk odabent”, tudományos alapja is van, Jung archetípusokként, belső szereplőként fogalmazta meg őket.

2015-ben a nyugati asztrológia mellett érdeklődni kezdtem a keleti asztrológia iránt is. A kínai asztrológia négy oszlopos sorsmeghatározó rendszerében fedeztem fel azt az irányzatot, amely igazán közel áll hozzám, jelenleg Nagy Melina asztrológus tanfolyamára járok.

Ez irányú tanulmányaim is hasonló filozófiára épülnek, mint amit a nyugati asztrológiával kapcsolatban vallok. Nem jósolunk, nem „olvasunk rá” senkire jövendőt, betegséget, halált, jó- vagy rossz eseményeket stb., hanem a személyiséget ismerjük meg, karaktert, a személyiség erősségeit, milyen tehetségekre tud támaszkodni, milyen típusú hivatás illik hozzá, mire tud alapozni az életben, de soha nem arról beszélünk, hogy konkrétan mi fog történni, mert azt nem láthatja előre senki, csak a Gondviselés.

A „Mi fog történni velem” helyett a jó kérdés az: „Minek van itt az ideje, és hogyan tudom ebből kihozni a legjobbat?”

 

2015-től kezdtem el Vass Zoltán rajzelemzési képzéseire járni,

ahol elvégeztem az Egyéni és Közös Rajzvizsgálat Kezdő és Haladó képzést, illetve több művészetterápiás továbbképzést.

 

2015-ben kezdtem el művészetterápiát tanulni,

az Antalfai Márta nevével fémjelzett Lelki egészségvédő Alapítvány három évfolyamos iskolájában, jelenleg a második évfolyam hallgatója vagyok.

2015 második félévétől folyamatosan tartok művészetterápiás foglalkozásokat.

 

Az én utam tehát a művészet és a lelki rekreáció az önismereten keresztül. 

Tapasztalataim szerint ezen az úton szenzációsan ötvözhetők az általam elsajátított és használt fenti módszerek.

 

A csoportos meseterápiás illetve művészetterápiás foglalkozásokon túl az egyéni kreatív life coachingban

is használom a meseterápia, művészetterápia, rajzelemzés, és ha igény van rá az asztrológia eszközeit is, a kliens igényeitől, érdeklődésétől és problémájától függően.

Mind a meseterápia, mind a művészetterápia a lélek homeopátiájának tekinthető, mert az általunk létrehozott alkotásban csak olyan lelki tartalmakat fogunk felismerni, a mesében, amivel dolgozunk, csak olyan tartalmakat fogunk megismerni, amelyet aktuálisan megértünk és el is bírjuk viselni lelkileg annak megértését, feldolgozását, vagyis megértünk a feladatra, hogy dolgozzunk vele és rátaláljunk a saját megoldásunkra.

 

Azért hiszek a művészet és a life coaching, továbbá a kreatív lelki rekreáció összekapcsolásában,

mert alkotás közben kilépünk a napi mókuskerékből, kicsit megállunk, kikapcsolódunk, elvonatkoztatunk a hétköznapi kisebb és nagyobb bajainktól, rossz hangulatainkról, destruktív hozzáállásunktól, tágabb összefüggésben látva a problémáinkat és az életünket. A rajzolás, festés segít abban is, hogy aktuális problémáinkat átkeretezzük, tudat alatti elakadásainkat a művészet segítségével felszínre hozzuk, „kitegyük magunkból” a papírra, vagyis tudatossá váljunk róla, rá tudjunk nézni kívülről.

Ilyenkor a tudattalant szólítjuk meg, onnan hozunk fel tartalmakat, ezzel is segítve a rálátást, az önismeretet, elakadásaink mélyebb megértését, feloldását, az alkotáson keresztül a felszínre hozását és megjelenítését a külvilágban.

Amit pedig a külvilágban megjelenítettünk, az már tudatossá válik számunkra, rálátunk, tehát a későbbiekben tudunk vele dolgozni. 

Nem utolsó sorban pedig az elkészült alkotásokkal sikerélményt kapunk.

 

A művészetterápiához

ugyanis nem kell rajz- és festőtehetség. Az igazi alkotás akkor kezdődik, amikor az ember korlátokba ütközik, amikor ki szeretne fejezni valamit, de „nem tud rajzolni” és mégis megtalálja a módját, hogy papírra kerüljön az adott érzés, mondanivaló.

Ehhez pedig nem kell művészi tehetség, „csak” kreativitás, ami mindenkiben benne van, elég, ha csak színekkel, formákkal dolgozunk.

Az egyéni és csoportos művészetterápiás foglalkozásaimon nem művészeti alkotások létrehozása a cél, hanem a kikapcsolódás, lelki feltöltődés és nem utolsó sorban az önismereti munka, amelyet nehézsége ellenére az alkotás örömével, az általam használt módszerekkel könnyedebbé, játékosabbá és feltöltő kikapcsolódássá varázsolunk.

 

Várnay Krisztina   www.selyemkucko.hu

 

Várnay Krisztina
Boldogság kék madara - selyemkép, Várnay Krisztina
Tűzmadár - selyemkép, Várnay Krisztina
Csodaszarvas - selyemkép, Várnay Krisztina
Kis éji zene - selyemkép, Várnay Krisztina
Mandala - selyemkép, Várnay Krisztina
Tündérálom - selyemkép, Várnay Krisztina
Újjászületés - selyemkép, Várnay Krisztina
Világvándora herceg - selyemkép, Várnay Krisztina
Alkotás közben
Aranytíz kiállítás
Budavári Pünkösd
Mese stóla
Mese stóla
Csodaszarvas stóla
Iparművészeti Múzeum Karácsonyi Vásár
Karácsonyi mese stóla
Luca napi vásár 2015
Magyaros stóla
Őszi séta stóla
Őszi stóla
Randevú mese stóla
Rügy Fesztivál Gyömrő 2016
Üllői kiállítás 2014
Vásár