Színkeverés elméletben és gyakorlatban 2. rész

Színek tompítása gyakorlat tanfolyamon
már16

Színkeverés elméletben és gyakorlatban 2. rész

Színkeverés a selyemfestésben

A selyemfestékek sajátos tulajdonságai

 • A selyemfestékek transzparens színek, vagyis áttetszőek, nem fedik el egymást. A színeket a selymen egymásra festjük, a színek a selymen is keverednek, ezzel számolnunk kell a festés során.
 • A selymen a színek összefutnak, összekeverednek, módosítják egymást pl. a gyűrt technika esetében. Fontos tudnunk, hogy a keveredésből milyen szín születik! (Pl. barnák, komplementer színek esetében.)
 • A selyemre egyszer már felfestett színek nem távolíthatók el maradéktalanul a selyemről.
 • A világosabb árnyalatokat nagyon kevés sötétebb szín is nagymértékben sötétíti, ezért mindig a világosabbhoz adagoljuk finoman (cseppenként) a sötétebb színt.
 • A színeket világosítani vízzel tudjuk. (Vasalós festékek esetében keverő fehéret is használhatunk.)
 • A három alapszín megtalálása a színárnyalatok közt nem mindig könnyű. Nekem általában 4 színre van szükségem: sárga, kék, lilásvörös (karmin), narancsos vörös. Alap piros a selyemfestékek közt elvétve fordul elő, vagy  lilába, vagy narancsba hajlik. Ha a kéket narancsos vörössel keverjük, akkor viszont nem tiszta lilát kapunk, hanem barnás lilát (mintha egy kis sárgát is kevertünk volna bele). 

Színkeverési alapgyakorlatok

A színkör megfestése

A 12 részű színkör rajzának használatával megkontúrozzuk a színkört. Belefestjük a 3 alapszínt, köztük 3 mező marad szabadon. Elkezdjük kikeverni a narancsokat: a sárgához adagoljuk finoman, cseppenként a vöröset. Használjunk pipettát a csepegtetéshez! Praktikus, ha színkeverő palettát használunk, ennek kis mélyedéseiben keverhetjük ki a színárnyalatokat. Ha nagyon precízek akarunk lenni, a cseppeket megszámolva arányokat állíthatunk fel, amelyet felszorozva nagy mennyiségű festékeket azonos színárnyalatban tudunk később is előállítani. (Pl. 10 csepp sárga + 6 csepp kék = türkiz, 5:3.) A színárnyalatot módosíthatjuk, ha még egy réteg festékekkel átfestjük.

Barna színek, a színek tompítása

A komplementer színpárok egymásba keverésével kapunk barna színeket. Nem azonos árnyalatokat, lila és sárga keverékéből másfajta barna lesz, mint vörös és zöld keverékből. Nagyon tanulságos és élvezetes barna színskálákat festeni! Készítsünk egy hosszú csíkot, amelyet (létra-szerűen) kisebb mezőkre osztunk. Egyik szélébe fessük bele az egyik színt (pl. sárga), másik felébe a kiegészítő színét (lila)! A sárgába fokozatosan keverjünk egyre több lilát, így előbb tompa sárgát, utána barnákat, majd tompa lilát kapunk. A színpalettánk bővül ezáltal, finomabban érzékeljük a színeket.

Világos-sötét színskála

Itt is a létra-szerű skálát használhatjuk, amelynek közepébe festjük az adott színt. (Pl. vörös.) A egyik szélébe a feketét, másik szélébe a fehéret. A fehérhez (vízhez) adagoljuk a vöröset, így egyre erősebb rózsaszíneket kapunk, egészen addig, míg a vöröshöz érünk. A vöröshöz elkezdjük adagolni a feketét, így egyre erősebb bordókat kapunk, egészen a feketéig.

Megismerhetjük a színek sokaságát, megismerhetjük, mi módon tudjuk elkészíteni azt a festéket, amelyre szükségünk van. 

Színárnyalatok keverése

Az elképzelt szín kikeverése

Ezek után már sikeresen megvalósíthatjuk szín-álmainkat!

Mit kell tudnunk?

 • A színkörnek melyik színéből indulunk el?
 • Mennyire élénk – tompa?
 • Világos-sötét skálán hol helyezkedik el?

 

Néhány színkeverési recept

 • Rózsaszín – Vörösből indulunk ki. Attól függ, milyen árnyalatú a vörös (lilás, narancsos), hogy a rózsaszín pinkes rózsaszín lesz, vagy babarózsaszín. A vízhez (használjunk desztillált vizet!) adagoljuk (pipetta) a vöröset, a kívánt árnyalat eléréséig. Ha fáradt rózsaszínt szeretnénk, akkor tompítanunk kell a színt (komplementer: zöld) egy kicsit (cseppenként).
 • Türkiz – zöldeskék. A sárga és a kék keveréséből sok árnyalat jöhet létre, kékesebbek, zöldebbek. Világosabb türkizhez hígítsuk vízzel.
 • Mályva – Amikor a lilásvörös színt zölddel tompítjuk, egy mély mályvás színt kapunk. Ezt a színt hígíthatjuk fel vízzel a világosabb mályva árnyalatokhoz.
 • Barack – A barackszín egy tompított narancsból indul ki – a narancsot kékkel keverjük, a tompa narancsot pedig vízzel hígítjuk. Ha vöröses narancsból indulunk ki, akkor élénkebb barackot kapunk, ha sárgásabb narancsból, akkor pedig halványabb, finomabb lesz a barack.

Ihletett és tudatos színkeverés a selyemfestésben

Amikor az alkotási folyamatban születnek műveink, van, amit előre tervezetten teszünk, van, ami alakul a pillanat hevében. Egyszer korrigálunk valami terven kívüli eseményt (jaj, mellényúltam, nem ezt a színt akartam!), máskor rácsodálkozunk egy történésre (összefolyt és milyen szép lett!). Folyamatosan figyeljük, mi történik a selymen és alakítjuk a látottak és szándékunk szerint. Ami bennünk van a munka során, az a selyemre kerül, ha akarjuk, ha nem… A selyem átveszi a finom szinteken lévő információkat és megmutatja, tükröt tart. A selyemfestés során nagy szükségünk van a színekkel való tudatos bánásmódra (nincs időnk fellapozni a kézikönyvet), de arra is, hogy legyünk nyitottak új tapasztalatok szerzésére a színekről, a színek egymáshoz való viszonyáról.

"Sugárzó erők a színek, energiák, amelyek - akár van, akár nincs tudomásunk róla - vagy pozitív, vagy negatív hatással vannak ránk." (J. Itten)

Örömteli színes alkotást!

Színes tapasztalataid megosztását örömmel veszem!

Ha a színkeverés tanfolyam érdekel, kattints ide.

Korábbi tanfolyamokon készült alkotások képei.

Lent színkeveréses alkotásaimból válogattam.

Felismerések - Liza
Személyes kép - Liza
Személyes kép - Liza
Élet - Liza
Színek teremtése - Liza