A selyemfestés titka - hogyan válik alkotó művészetté a selyemfestés?

A selyemfestés titka
jún22

A selyemfestés titka - hogyan válik alkotó művészetté a selyemfestés?

Ha már festettél néhány próbadarabot, akkor hogyan tovább? Már ismered a festékeket, a selymet, a lehetőségekből néhányat. Hogyan válik a kísérleti darabok sora után alkotó művészetté a munkád? Festhetsz csak úgy… ellazultan, ami jön. Lehet, hogy tanuló darabnak szánod, de aztán rájössz, mi minden jelent meg alkotásodban belőled!

A selyemfestés folyamata....

Azt tükrözi a selyem, ami belül van. Ha káosz van, azt. Ha harmónia, akkor azt. Lehet, hogy a káosztól indulunk, ezt elfogadjuk (most ez van) és több darabon keresztül lecsendesedünk, megérkezünk önmagunk középpontjához. (Ahogy figyeljük a selymen a színek játékát, gyönyörködünk az anyagokban, ez szinte bizonyosan megtörténik!) Vagy egyből az életöröm, nyugalom, szépség állapotából indulunk, és ez mélyül tovább a munka során.

Szándékok és elvárások a selyemfestésben

Lehet, hogy egy szerettünknek ajándékba szánjuk művünket. Vigyázat! Kritikus énünket most is jobb, ha félretesszük, és nem azt fontolgatjuk, mi tetszene neki, miért nem lesz jó, amit csinálunk… Sokkal szerencsésebb hozzáállást is választhatunk, amely valóban megnyitja az alkotóerő áramlását! Csak gondolj rá, érezd, amit vele kapcsolatban érzel (ha segíteni szeretnél neki valamiben, akkor ezt a segítő szándékot és az ő lényét érezd át), és hagyd, hogy megjelenjen benned a kép előérzete. A munka során hagyd, hogy ez vezessen, ehhez térj vissza, ha elbizonytalanodsz esetleg. Így alkotásodban benne leszel Te, ő, és a kettőtök szeretetteli viszonya is.

Mi történik, ha saját magadnak szeretnél egy megerősítő képet? Pl. szeretnéd erősíteni a párkapcsolatodat. Hogyan fogj hozzá? Mitől lesz a képed erre az energiára hangolt? Honnan tudhatod, hogy szándékod szerint tényleg egy megerősítő képet alkottál?

Fontos, hogy a kívánt témád megvalósulásának élménye töltsön be csordultig! Ebből az érzésből, ezt a fókuszban tartva tudod megalkotni művedet.

Lehetséges még az is, hogy erőteljes felismerés után támad igényed arra, hogy képbe (sálba, kendőbe) öntsd az élményt, ekként maradandóvá teheted és kiteljesítheted önmagadban.

Ez lehet belőle....

Ha még nem 100% a megértésed, festés közben azzá válhat! Gyakran belső munkák, felismerések, változások, „nagy kérdések” inspirálhatják a leginkább tartalmas, mély mondanivalójú műveket! Mi van, ha azt érzed, elrontottad? Ez nem olyan… ráadásul nem tökéletes a megvalósítás, hibák csúsztak be… Kuka… belső kritikusod elemében van, ha hagyod.

Ilyenkor egy jobb megoldás felé visz, ha eszedbe idézed: a selyemfestést nem lehet elrontani! Lehet ez a jelmondatod akár… Hagyd, hogy megvédjen a kritikus helyzetekben! Kicsit félreteheted a munkád, lehiggadhatsz… Friss szemmel ránézve aztán szinte mindig kiderül, hogy nem is olyan borzasztó… felidézheted magadban az azt érzetet, amiből a kép születik benned… sőt, ha jobban megnézzük, még lehet rajta dolgozni… és akkor jönnek a zseniális ötletek! Végezetül egy titkos jelmondat, amely segít, hogy eredeti, izgalmas és megismételhetetlen alkotásokat hozz létre:

Bátran rontsd el!

Örömteli, elmélyült alkotást (sok rontott művet) és az ezekből származó nagyszerű élményeket és fejlődést kívánok Neked az élet minden területén!