Selyemfestés, mint hobbi, meditáció és öngyógyítás | Selyemfestés

Selyemfestés, mint hobbi, meditáció és öngyógyítás

Selyemfestett sál. részlet
jún20

Selyemfestés, mint hobbi, meditáció és öngyógyítás

Ahogy rátaláltam  - tapasztalataim a selyemfestés előtt

Először pasztellkrétával és színes ceruzával rajzoltam mandalákat. Ezekkel az eszközökkel is szép színátmeneteket és fény-árnyék játékokat lehet létrehozni, de hamar rájöttem, hogy én ezekhez a szabályos, kötött formákhoz valami spontán és szabad festészeti technikát szeretnék.
 
Talán, ha selyemre festenék… 

Először csak a gondolattal játszottam, aztán beszereztem a kellékeket és elkészítettem az első, tenyérnyi selyem-mandalákat. Teljesen beleszerettem! Pont erre vágytam! Megjelent a rajzban a rendezettség, szabályozottság, a pontos határok, de ugyanakkor a színekben a ragyogás, színátmenetek, fények, játékosság, a pillanat varázsa!

Miért különleges a selyemfestés?

Csodálom és szeretem ezeket az anyagokat. A selyem lágyságát, puhaságát, selymes fényét – az ecsettel szinte a levegőt simogatom, ahogy felviszem a vizes alapú, híg festéket, amely szabadon fut szét a szálak mentén. Ahogy a nedves anyagon dolgozom és különböző festékeket viszek fel, ezek egymással kapcsolatba lépnek: összevegyülnek vagy elkülönülnek, eltolják, árnyalják, kivilágosítják vagy besötétítik egymást.
 

A selyemfestés technikája eltér a papírra festéstől:

 • a festék nagyon erőteljesen szétfut a selymen

 • a festék futását kontúrozóval állíthatjuk meg

 • színátmenetek nagyon szépen megfesthetőek

 • különféle „effekteket” hozhatunk létre, pl. só, víz segítségével

 • a színhatás sokkal élénkebb színeket eredményez

 • a selyem színe az idővel nem változik, a selyem, mint alapanyag taszítja a szennyeződéseket

A selyemfestés legfontosabb alapanyagai, kellékei

 1. hernyóselyem

 2. festék

 3. kontúrozó

 4. festőkeret

 5. ecsetek

 6. effektsó

Selyemfestés – könnyedén 

Kétféle festéket használunk a hernyóselyemre:

 1. Híg színező festék - szétfut az anyagon.

 2. Kontúrozó festék vagy gutta - sűrű, kontúrvonalakat húzhatunk vele, amelyek megállítják a híg festéket.

Dolgozhatunk egyikkel, másikkal, vagy mindkettővel. A híg festékeket vízzel és egymással is jól keverhetjük, egymásra festhetjük, vizes selyemre egymás mellé festve finom átmeneteket hozhatunk létre.

Különös felületek jönnek létre nagyon egyszerűen, könnyedén, sózás hatására, vagy egy-egy nagyobb só szemcse felhelyezésével.

Vagy például használhatunk aquarell alapozót, ami új tulajdonságot hoz létre a selymen: száradása után nem fut szét a híg festék az anyagon. Hasonlóan dolgozhatunk rajta, mintha száraz rajzlapon vízfestékkel festenénk.

A lágy fényű selyem és az élénk, ragyogó színű festékek segítségével örömteli alkotásban lehet részünk, élvezet velük bánni munka közben!
 

Selyemfestés, mint meditáció

Mivel nem javíthatjuk, alakíthatjuk kényünk-kedvünk szerint a színeket, vonalakat munkadarabunkon, fontos, hogy alkotás közben semmi ne vonja el a figyelmünket, szinte meditatív állapotban csak a festésre koncentráljunk. Ez a meditatív állapot magától létrejön festés közben, hiszen állandóan mozog, változik a festék a selymen, egészen száradásig, teljes figyelmünket odavonva. Eközben nagyon hasznos lehet, hogy a véletlenszerűen megjelenő, nem tervezett képi elemeket ne hibáknak, hanem lehetőségeknek tekintsük, és hagyjuk, hogy ezáltal is gazdagodjon alkotásunk!
Ebben a folyamatban újabb-és újabb felfedezéseket tehetünk, rengeteget tanulhatunk, gazdagodhat technikai repertoárunk, kialakulhat saját festési módszerünk. Ez szinte hihetetlen: a selyemfestést nem lehet elrontani! Minden egyes nem várt esemény a festés során annyi új lehetőséget rejt magában! (Épp, mint az életben…)
 

A selyemfestés nagyon alkalmas kreatív önkifejezésre, mivel a selyem nagyon érzékeny anyag, és szinte magától tükrözi a festő lelkiállapotát. Selyemfestéssel készülhetnek kendők, sálak, képek mandalák, a legkülönfélébb motívumokkal és színekkel.

Kinek ajánlom a selyemfestés megtanulását és gyakorlását?

15 éves tapasztalatom van már a selyemfestés területén. Sok-sok tanítvány került ki a kezem alól, akik számára a selyemfestés hobbi, önfejlesztés, öngyógyítás, sőt, üzlet is lett. Mindenki másféle motivációval érkezik egy selyemfestés tanfolyamra, egy selyemfestő kurzusra vagy egy mandalakészítő, selyemfestő alkotótáborba.

Akiknek a selyemfestés a legtöbbet hozta az életükbe:

 • önbizalomhiánnyal küzdők

 • akik valamilyen értelmes, örömteli tevékenységgel szeretnék betölteni az életükben létrejött űrt (pl. gyermekek kirepülése után)

 • súlyos betegség után lévők

 • akik szeretnék kifejezni és megerősíteni önmagukat

 • akiket feltöltenek a gyönyörű színek, az ezekkel való alkotás

 • aktív meditációra vágyók

Sokszor kérdezik, hogy „jöhetek-e selyemfestő tanfolyamra, ha nincs kézügyességem? Ha csak pálcikaembert tudok rajzolni?” Igen! Sokan az óvodában alkottak utoljára önfeledten, aztán ilyen-olyan okokból elment a kedvük a festéstől, rajzolástól. A selyemfestés tanfolyamokon visszamegyünk az óvodáshoz, élvezzük a színekkel való játékot, megérezzük az alapformák energiáját, átérezzük a selyemre alkotás csodáját. Csöpögtetünk, vizezünk, gyűrünk, sózunk, megfigyeljük, hogy a selymen szinte magától alakulnak ki a szebbnél szebb árnyalatok, formák. Mivel a selyemfestés technikája eltér a másfajta festészeti módszerektől, és a tapasztalatainkból tanulunk, ezért festők és nem festők egyenlő esélyekkel indulnak, nem sokat számít az előzetes más irányú gyakorlat. Ami számít, az a nyitottság az újra, hajlandóság elfogadni a történéseket a festés során és tanulni belőlük!

A selyemfestésben jelmondatom: a selyemfestést nem lehet elrontani! Minden egyes nem várt esemény új lehetőségeket rejt magában, csak nyitottan kell fogadni. Pl. többször előfordult már, hogy a festék apró cseppekben beterítette a fehér selymet, még mielőtt a festő hozzákezdett volna a munkához. Hogyan lehet ezt lehetőségnek tekinteni? Pl. egy finoman pöttyözött háttér lett belőle a tervezett egyszínű helyett (és mennyivel szebb!).

A selyemfestés mindenki keze alatt másképp működik. Megnézhetünk akár ezer selyemfestőt a világ különböző tájairól, és mégsem találunk 2 egyformát. Nagyon kis technikai különbségek is óriási eltéréseket okoznak a végeredményben. Színkör festése jó példa erre. A selyemfestő tanfolyamon ugyanaz a 3 alapszín, ugyanazok a színkeverések – és mégis, mindenkinek más színei lesznek! Rengeteg különféle módszer létezik, sokféle az alapanyag és a festék is, nagyon változatos a selyemfestés repertoárja. Ha valaki megtalálja a neki leginkább testhezállót, elmélyülhet benne, de az is lehet, hogy az örökös kísérletezésben leli leginkább örömét.

A selyemfestés nem elrontható és mindenkinek való, aki szereti a selymet és a színeket!

Gyerekek és selyemfestés

A gyerekek imádják a szép színeket, már az óvodások is szeretnek selymet festeni, ha alkalmuk nyílik. Bizonyos módszerekkel nagyon szép dolgokat alkothatnak! Akár terápiásan is használható esetükben ez a technika. A selyemfestés különleges lehetőségeivel azonban kb. 10 éves kortól kezdve tudnak élni a gyermekek, elkezdik átlátni a folyamatokat és képesek finoman irányítani a festékeket a selymen. Számukra az önkifejezés egy örömteli módja lehet a selyemfestés, ami segítheti önmagukra találásukat, felnövekedésüket.

A selyemfestés nagyon drága hobbi?

Megengedhetem ezt magamnak? – Gyakran felmerül ez a kérdés is. Egyáltalán, hol szerezhetem be a szükséges alapanyagokat? Beszerezhetőek belföldön?

Legelső alkalommal 5 tégely festéket vásároltam, néhány selyemdarabot és egy keretet. Ezt a készletet bővítettem aztán, ahogy az anyagi lehetőségeim engedték, és sokakat láttam már, így elindulni. Aztán, ahogy kedvet kaptak, lett egyre több a festék, ecset és mindenféle… Ma már nem tartják drágának, főleg nem, ha más családtagok hobbijaival összehasonlítják, és tudatosítják, hogy az alkotás közben megélt élmények, örömök a lelki és testi egészségüket szolgálják.

A szükséges kellékekről és a beszerzésről itt találsz infót: selyemfestesotthon.

Kedvet kaptál a selyemfestéshez? Várom jelentkezésedet a tanfolyamra!

Otthoni tanfolyamokat is választhatsz, itt találod őket.