Selyemfesték javaslataim, receptek

feb27

Selyemfesték javaslataim, receptek

A vasalóval fixálható selyemfestékekről szeretnék írni. 2020-tól a Marabu márkájú selyemfestékek választéka nagyon erősen megcsappant, a korábbi 40 szín helyett már csak 15 elérhető. Hogyan tovább?

20 éve használom a Marabut és nagyon meg voltam vele elégedve. A selymen a terülése, a szín intenzitása, a színek tisztasága, a selyem puhasága, fényessége - mindezen szempontok alapján nekem a Marabu volt a nyerő! Ez most megváltozott, mert a mostani színkészletben fontos színek nincsenek ott, amelyeket kikeverni sem sikerült. 

Megnéztem a Deka és a Javana selyemfestékek színeit, tulajdonságait. 

A Deka nagyon szép színeket kínál és bőséges a választék is. A halványabb színek elég jól terülnek, a sötétebb színekkel van a gond. A sötétkék, lila és más hasonló, sok pigmentet tartalmazó erős színek lomhák, lassan terülnek, gyorsan megszáradnak, foltosodnak. Vizes alapra érdemes őket festeni, vagy Marabu festékkel kell kiváltani. Vagy Marabuval keverni - ezt még nem próbáltam, de működnie kell! Deka kapható: Art-Export Bova, Hobbyművész boltok.

A Javana színekből néhányat próbáltam, az alapszínek jól működnek, de hasonló a probléma, mint a Dekával. Gyorsan szárad, foltosodik - nedves alapra érdemes festeni vele! A nedves alap egyébként nem ront, én azért nem szeretem annyira, mert kevesebb festéket vesz fel a selyem, ha nedves, többet, ha száraz. Javana kapható: Winkler Iskolaszer.

Selyemfesték receptjeim:

Marabu színekből festettem, cseppenként adagolva a festékeket. Az arányokat megtartva egész vagy fél tégelynyi festék is kikeverhető! Pl. 10 csepp kékhez 2 csepp szilva = kékeslila. Az arány: 5:1 Lehet pl. 50 ml és 10 ml vagy 25 ml és 5 ml. Fecskendővel javaslom pontosan kimérni a selyemfestékeket ml-re.

Gránát:

032 Karmin 5 rész

037 Szilva 1 rész

Bordó:

032 Karmin 10 rész

073 Fekete 3 rész

Lila:

032 Karmin 5 rész

037 Szilva 1 rész

Sötétkék:

052 Kék 20 rész

073 Fekete 1 rész

Olíva, sötét:

282 Zöld 10 rész

052 Kék 6 rész

 

Amit nem sikerült kikeverni: fenyőzöld, sötétzöld. Citromsárga sincs. A kékekkel, lilákkal jól állunk!

Még bővíteni fogom a receptesfüzetet! Addig is használhatjuk a Deka selyemfesték szép halvány színeit: barack, rózsaszín, türkizek. Nagyon szépek!

Kontúrok: A Marabu márkának van egy Fashion Liner nevű sorozata, ezt próbáltam és megfelelőnek találtam ezzel bővíteni a 4-re csökkent selyem kontúrozók számát. Ha képek készülnek, ahhoz szép színes Metallic Liner nevő kontúrokat is tudunk használni. És a csillivilli... nehéz megállni, hogy ne csillámozzuk agyon a képünket! Glitter Liner szépségeket javaslok. Csak óvatosan velük!

Ha van ötleted, recepted, oszd meg velünk, közzétesszük!

Örömteli , kreatív színes kísérleteket, színes alkotást! 

Deka selyemfesték színskála
Színkeverés, selyemfesték Marabu, kék-fekete
Színkeverés, selyemfesték Marabu, kék-szilva
Színkeverés, selyemfesték Marabu, kék-világoszöld
Színkeverés, selyemfesték Marabu, smaragd-szilva
Marabu színskála