Öngyógyítás alkotással | Selyemfestés

Öngyógyítás alkotással

Öngyógyítás alkotással
dec06

Öngyógyítás alkotással

Egészség mandalaSelyemfestés, mandalafestés – természetüknél fogva, önmagukban is képesek aktiválni az öngyógyító erőket. Kiemel a hétköznapok ismétlődő „ördögi köreiből”, alkalmat teremt a befelé figyelésre, új nézőpont találására, a segítő impulzusok, támogató sugallatok fogadására.

Az egész-ből, egészségből kiesve rosszul érezzük magunkat – legyen ez lelki vagy testi érzés, határozottan jelzi lényünk, hogy valami nincs rendben. Lehet álmatlanság, szorongás, problémákon rágódás, tartós harag… Vagy makacs megfázás, szűnni nem akaró tünetekkel… Krónikus betegség… Elkezdhetjük az öngyógyító alkotást, és bízhatunk benne, hogy segíteni fog!

Ha régóta fennálló, makacs problémát szeretnénk orvosolni, akkor legyünk kitartóak! Az öngyógyításnak idő kell, ez egy nagyon finoman működő, szelíd folyamat. Ha egy erős, friss élményünk van, amit szeretnénk magunkban elrendezni, megoldani, akkor akár már egy alkotás is elhozhatja a felismerést, elengedést.

Az öngyógyító alkotás a művészetterápia egy formája, szabadon élhetünk vele, amikor épp szükségünk van rá, és önállóan alkalmazzuk. Jó, ha valakivel
meg tudod beszélni a tapasztalataidat!
Lelki gyógyulás mandala

Általános tanácsok az öngyógyító alkotás menetéhez:

Gyógyító alkotás - alapok

Szándék. Határozd el magad, hogy foglalkozol a problémáddal!

Hajlandóság. Hozz egy döntést, hogy a végére jársz, hogy hajlandó vagy rászánni az idődet, energiádat. (Beírhatod a naptáradba előre azt a néhány órát.)

Bizalom. Bízhatsz benne, hogy a válasz, a felismerés, a megoldás csak arra vár, hogy megérkezhessen hozzád! (Kérheted.)

 

Határozd meg, mi az, ami zavar. 

"Itt vagyok most." Firkálj! Ábrázold: formákkal, színekkel. Milyen a befoglaló formája, a tere?  Milyen a felépítése? Csak hagyd, hogy jöjjenek a vonalak, formák, színek. Rajzold ki magadból a dolgot! Addig firkálj, amíg elégedetté válsz: igen, ez a gondom.

Forgasd a papírt, nézd meg fejjel lefelé, jobbról, balról. Mit veszel észre?

Felismerések jöhetnek, írd le, rajzold, fesd át!Életerő mandala

 

Képzeld el, hogy megoldódott!

Elhárult az akadály, meggyógyultál, újra egész-séges vagy, középpontodban vagy. Minél valóságosabb legyen az élmény!

Milyen érzés?

Milyen a tere? Milyen formák, színek tartoznak hozzá?

Ebből a térből nézd meg az előző rajzodat, a „problémát”. Milyennek látod most? Hogyan helyezkedik el ez benned, aki vagy? Ábrázold!

Rajzold le, fesd meg, közben figyelj befelé, és ha ihletet érzel, hogy másképp legyen, mint ahogy előre elképzelted, engedj neki, kövesd! Felismerések jöhetnek munka közben.

Alkotás előtt segíthet, ha ráhangolódsz, pl. zenét hallgatsz, képeket nézegetsz, meditálsz, táncolsz… Mindenkinek más válik be! Alkotás után pedig leírhatod a tapasztalatokat, élményeket, érzéseket, felismeréseket, segít, hogy tudatosodjon a folyamat és később is rá tudj tekinteni. 

Egyedül is végigviheted ezt a folyamatot, de jöhetsz csoportos vagy egyéni foglalkozásra is hozzám. 

 

Örömteli, gyógyító alkotást!