Mandalafestés lépésről lépésre

Mandalafestés selyemre
már25

Mandalafestés lépésről lépésre

Röviden összefoglaltam a mandala rajzolás, kontúrozás, festés legfontosabb részeit, hogy künnyű legyen otthon is belefogni!

1. Mandala tervezés:

A mandala sablon segítségével elkészítjük a mandala rajzot (valamilyen áttetsző papírt használunk, pausz, de jó a sütőpapír is). A kész rajzot fekete filccel áthúzzuk.

2. Selyemre kontúrozás:

Ehhez a rajzot fóliával letakarjuk, alulról a selyemhez ill. a kerethez ragasztjuk, hogy ne mozduljon el. Az áttetsző selymen keresztül jól látjuk a rajzot, a vonalakat követve, belülről kifelé haladunk a kontúrozással, a selyem felszínén, nem nyomjuk le! Amikor kész, megszárítjuk.

Figyeljünk, hogy:

  • Miközben kontúrozunk, "hurkás" legyen, elegendő anyag kerüljön a selyemre ahhoz, hogy át tudja itatni, le tudja zárni a selymet
  • Töltsük be a réseket, teljesen érjenek össze a vonalak
  • Fnoman nyomjuk a tubust.

 

3. Kifestés, belső részek.

Milyen színeket használjak? Kezdetben legjobb, ha az épp legjobban vonzó színeket választjuk, minden agyalás nélkül. Érezzünk rá, mi az, ami tetszik, ami örömöt ad! Érdemes a mandala belsejéből haladni kifelé. Ha a mandala belseje világos, akkor sugárzó, ha sötét, akkor behúzó hatást érhetünk el. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor várjunk, próbálgassuk a színeket, csak akkor haladjunk tovább, ha megvan a következő szín.

Figyeljünk:

  • Annyi festéket használjunk, amennyit felvesz a selyem.
  • A selyemfesték odafut a kontúr mellé, ahogy szárad, magától szétterül.
  • Ha száraz selyemre festünk, erőteljesebbek lesznek a színek.
  • Nedves selyemre festéskor szépen tudjuk összemosni a színeket, nem lesznek száradási foltok

4. A háttér festése.

Ha nagyobb területet festünk, akkor nedvesítsük be először a selymet, és nagyobb ecsettel, körbe fessünk, egy kicsit egyik irányba, aztán a másikba, hogy egyenletes felületet kapjunk. A háttér festésénél nagyon szépen használhatjuk a színátmeneteket, víztechnikát, sótechnikát.

5. Utómunkák:

Kijavíthatjuk azokat a részeket, ahol a kontúrra ráfestettünk, finoman húzunk rá egy kis vonalat. A legvégén még kontúrral díszíthetünk is: pöttyöket, vonalakat, kis motívumokat rajzolhatunk a mandalára. Teljes száradás (24 óra) után fixálás következik. Ha ablakkép készült, akkor tű segítségével damilt fűzünk a szélébe, és már helyére is akaszthatjuk!

Örömteli alkotást!