A lélek selyme

már06

A lélek selyme

Időnként töltekezni járok Liza selyemfestő tanfolyamaira, táboraiba. Nemcsak azért, mert a gyönyörű színek elvarázsolnak, és a selymen összefutó festék látványa kikapcsol a mindennapok rohanásából, hanem azért is, mert a készülő színes munkák között az életem is alakul.

Liza ugyanis nemcsak a selyemfestés mesterfogásait adja át, hanem a kreatív énünk kibontakozásában segít.

Abban, amit hosszú évek megfeleléskényszere, teljesítményelvű oktatási rendszere miatt a legtöbben jó mélyre eltemettünk.

Hányszor hallottuk, vagy mondtuk mi magunk, hogy „Á, én nem tudok rajzolni, festeni, énekelni! Nincs kézügyességem, hangom, szépérzékem!”

Nos, amit Liza festőtanfolyamain, az ő vezetésével átélhetünk, az az, hogy az ügyesség, a mestertudás csak adalék – hogy a művészetekben – ez esetben a festésben – való önkifejezés, a saját, mélyen eltemetett kreativitásunk előcsalogatása visszahozza az örömet az életünkbe. És ez jóval több, mint egy jól sikerült színes selyemkendő. A kendő elkészült – a megtalált örömből azonban tudunk később is töltekezni.

Liza tanfolyamain ráébredünk, hogy az önálló gondolatok, elképzelések nem a kiválasztottak kiváltsága, hogy tényleg mindenkinek van belső látása és ezeket kifejezni színekben nagyon pozitív hatással bír. 

A színek, ahogy lassan összefolynak az anyagon, új meg új mintázatokat alakítanak ki. Ahogy az életben is – életünk eseményei láthatatlan módon egymáshoz kapcsolódnak, egymásba folyva alakítanak ki újabb és újabb mintázatokat, személyiségvonásokat. Ahogy a selymen a kontúrvonalakkal, úgy próbálunk életünknek is határozott irányt kijelölni, de a színek néha áthágják ezeket, és váratlanul, az elképzeltnél sokkal szebb mintákat alakítanak ki, ha megtanuljuk hagyni, és nem ragaszkodunk mindenáron saját komfortzónánk – kontúrvonalaink – határaihoz. 

A selyemfestés során nemcsak annak az örömét élhetjük át, hogy csinálunk magunknak valami szépet, hanem egyfajta mintát kapunk arra, hogyan tudunk bátran próbálkozni, bátran hallgatni saját belső megérzéseinkre, és hagyni, hogy a selymen alakuló színes tapasztalatok a mi segítségünkkel formálják az anyagot. 

A kifeszített selyem, amire a színes ábrák kerülnek, egyfajta kísérleti modell lesz, a „tabula rasa”, az üres lap, az új fejezet, ahol önmagunk új színeit kipróbálhatjuk, erősíthetjük.  A lélek selyme.

Ha jó hangulatban, másokkal együtt, kellemes zene mellett szeretnéd visszavarázsolni magadat a gyermekkorod színes-kifestős világába, gyere, ezt mind átélheted. De mindezek mellett, a háttérben, láthatatlanul valami más is történik: minden egyes festőtanfolyammal egyre felszabadultabb és bátrabb leszel, egyre jobban megismered saját egyéniségedet, és életedbe beköltözik az öröm és a bátor kísérletezés, más területeken is. Ez az, amit Liza észrevétlenül hozzátesz a festékekhez és a selymekhez. A plusz, ami nem látszik – csak érződik.

Szórakozás? Festőtechnikák tanfolyama? Terápia? Önismereti kurzus?

Ki tudja pontosan? Lényeg, hogy működik.  

 

Írta: Szilágyi Katalin