A hernyóselyem tulajdonságai

selyem
jún22

A hernyóselyem tulajdonságai

A selyem csodálatos hatásait már a római patríciusok és a japán császárok is élvezték. A selyem népszerűsége nemcsak finomságának, szépségének, erősségének és kiváló minőségének köszönhető, hanem további előnyös tulajdonságainak is.

A II. világháborúban a szintetikus anyagok majdnem teljesen kiszorították a valódi selymet a piacról, de a XXI. században újra reneszánszát éli ez az ősi, ámulatba ejtő anyag, mert egyre többen ismerik fel azokat a gyógyító tulajdonságait, melyek egyre fontosabbak szennyezett világunkban. Ez az anyag ugyanis rendkívül bőrbarát, antiallergén, kellemes viseletet biztosít azáltal, hogy nyáron hűt, télen pedig melegít. Jó elektromos szigetelő is egyben. Mindemellett igen erős a nedvszívó képessége, ugyanis a saját tömege 30%-ának megfelelő vizet is képes megkötni anélkül, hogy nyirkosnak éreznénk.

Torokfájás esetén érdemes selyemsállal, vagy selyemkendővel bekötni a torkot – jótékony, nyugtató hatása nem marad el.

A selyem taszítja a port, ezért például a falon logó selyemkép gyakorlatilag nem porosodik. A selyem mikroorganizmusokkal és parazitákkal szemben ellenálló. Nem véletlen, hogy a francia katonák is selyem fehérneműt hordtak. A XV. században Franciaországban úgy hitték, hogy a selyem potencianövelő hatással is rendelkezik, ezért selyemlepedőn szeretkeztek. Érdekességként még megemlíthetjük, hogy a selyemfehérnemű divatot a híres márkinő, Pompadour vezette be. 

A selyemszál keresztmetszete egy lekerekített sarkú háromszögre hasonlít, ennek következtében a szál szinte lapos oldalai sok fényt vernek vissza, ez adja a szálak fényét.

A selyem puha, lágy tapintású. Igen jól színezhető, emiatt nagy népszerűségnek örvend az exkluzív ruhakészítők és selyemfestők körében. A selyem szinte segít ebben az alkotó munkában: ahogy a színes festék szétfolyik a selymen, olyan véletlenszerű mintákat, finom színátmeneteket alakít ki, amit semmilyen más anyagon nem lehet elérni.

Varázslatos selyem

Van azonban a selyemnek még egy csodálatos tulajdonsága, amiről kevesen tudnak.

Erről szól a következő történet: Egyszer Lidia Szavina (MD, egyetemi tanár, endokrinológus, vegyész, biológus, az orosz Állami Orvosi Akadémia tanszékvezetője, szabadalmazott biológiai tesztrendszerek és további 250 természettudományos munka szerzője) betévedt egy selyemfestő kiállításra. A tudóst elkápráztatta a képekből sugárzó pozitív energia, és eldöntötte, hogy utánanéz a jelenségnek.

Engedélyt kért az egyik selyemfestőtől, akinek a munkái különösen nagy hatással voltak rá, hogy a saját berendezésén vizsgálhassa meg az alkotásait. Ennek a berendezésnek a segítségével a tárgyak energiarezgéseit, és az élő szervezetre gyakorolt biológiai hatását lehet kimutatni. A vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a selyemre festett minták és képek jótékonyan hatnak az emberre, javítják egészségi és kedélyállapotát.

Így derült fény a selyem még egy csodálatos tulajdonságára, hogy képes megőrizni és továbbítani a festő által megteremtett harmóniát és pozitív kisugárzást. Mivel a selyemfestés nagy koncentrációt és odafigyelést igénylő folyamat, a selyemfestő ilyenkor egyfajta meditatív állapotba kerül, ráhangolódik a finomabb lelki szférákra, feltöltődik pozitív energiával, szeretettel, a selyem pedig megőrzi ezeket az érzéseket. Ezért is érezzük a selyemnek ezt a varázslatos erejét.

Forrás: Internet, Jakab Olga