Viaszbatik selyemre | Selyemfestés

Viaszbatik selyemre

már23

Viaszbatik selyemre

Képes összefoglaló a hétvégi viaszbatik tanfolyamról. 

Ez a technika a szívem csücske - olyan szépséges készülés közben is! A színek, a viasz fénylő felülete elbűvölő percről-percre. A színek rétegzése  nagyon sok variációt, játékot, spontaneitást eneged meg.

A 2,5 nap alatt a csoport fázisokon ment át: először ráhangolódtunk az anyagokra, utána belelkesültünk és nem tudtuk abbahagyni, végül lehiggadtunk, feltöltődtünk!

A résztvevők egy része már évek óta jár a foglalkozásokra, a viasz sem volt ismeretlen terep - számukra az alkotási folyamatban való elmélyülés, a bátorság, elengedettség gyakorlása volt a kihívás. Mások most vettek először a kezükbe viaszos ecsetet, batikpipát - ők az anyagokkal való ismerkedés, az eszközök használata terén tudtak fejlődni.

Vasárnap este a zárókörben elhangzott mondatok:

Mária: Tanulási folyamatra számítottam, kísérletező kedvvel érkeztem, elégedett vagyok, megkaptam mindent, amiért jöttem.
Azoknak ajánlanám a foglalkozást, akik szeretnének megszabadulni a megfelelési kényszertől, bizonyítási vágytól, és nyitottak a változásra, az alkotásra, és mindenkinek, aki szeretne jó közösségben alkotni.
Jól éreztem magam, örülök, a sok segítséget köszönöm!

Feichtinger Viki: Megkaptam, amiért jöttem, köszönöm. Szeretem ezt a technikát. Előfordul mostanában már, hogy úgy jövök, hogy nincs a fejemben kész terv – ez segít elengedni a perfekcionizmust, nincs ráfeszülés, és meg is vagyok elégedve. Az is sokat számít nekem itt a csoportban, hogy sokszor körbejárok, megnézem a többiekét, abból is inspirálódom, töltődöm, és abból is, ahogy beszélgetünk a kávé vagy a tea mellett. El tudom engedni a félelmet attól, hogy hibázom – ezt az életem más dolgaira is szeretném kiterjeszteni.
Bárkinek ajánlom, akinek szüksége van arra, hogy a hétköznapi életből kilépve mással tudjon foglalkozni, feltöltődjön a színek és a festés által.

Takács Réka: Bánom, hogy sok időt kihagytam és elfelejtettem, milyen jó dolog festő foglalkozásra jönni. 2 év bezártság után olyan jó volt újra itt lenni! Nagyon jó élmény, már hiányzott, hogy hasonló érdeklődésű emberek közt legyek. Bárkinek ajánlom! Fontos számomra az a hozzáállás, hogy „Amit elrontok, az még nincs kész.” Mindent helyre lehet hozni egy második menetben.

Nóra: Nekem nagy kihívás volt, mert könnyebben tudok csöndben, önmagamban alkotni, de meg akartam tanulni ezt a technikát. A hétvége alatt volt, hogy kizökkentem az alkotói folyamatból, de sikerült mindig vissza hangolódni. Élveztem a csoportban lenni, többször megálltam festés közben és csak figyeltem a többieket alkotás közben, inspirált, örömmel töltött el. A viasz technikában még sok lehetőség rejlik, ezt érzem, kíváncsi és izgatott vagyok, hogy mi jön ki belőle. Jó volt visszatérni a festéshez, novemberben alkottam utoljára. Most a tanfolyam volt a motiváció, hogy csináljam. A viaszos ecsettel tényleg festünk, ezt most tapasztalatból megtanultam. Batik pipával majd otthon fogok barátkozni jobban még.

Fruzsi: Menekültem ide, az otthoni lakásfelújításból ki kellett már szakadnom. Úgy éreztem, hogy leragadtam a selyemfestés alap technikáinál, szerettem volna tovább fejlődni. Először a módszer a komfortzónámon kívül esett, de végül megbarátkoztunk. Türelem kell hozzá, türelmetlen embernek nem ajánlanám. Köszönöm, újat tanultam és jól éreztem magam!

Csilla: Feltöltődtem a 3 nap alatt, jól éreztem magam. Otthon is alkotok magamban a konyhaasztal mellett, de a tanító jellegű kritikák nagyon hiányoztak. Szeretnék jönni máskor is.

Gabóca: Nagyon jó volt veletek. Micsoda jó játék ez! Mégis felmerül... mi lesz, ha nem lesz szép? De hova izgulok, kérdem magamtól. Játszásra kéne venni a figurát és nem izgulni! Segítene, ha sűrűbben csinálnám. Türelemre és figyelemre tanít ez a technika. Több szempontból érdemes megnézni, hogyan építem fel a képet. A színek, anyagok viselkedése is érdekes, ám a viaszozásnál csak később derül ki, miből mi lesz. Izgalmas a többieket is nézni, ebből a szempontból, és saját tapasztalatból is tanulni. Amikor sikerül elengedni magam, jó belemélyedni és hagyni megszületni az alkotást, bízni abban, hogy a folyamat elhozza, amit szeretnék. Hagyom, csak csinálom, nem gondolkodom annyit…

Andi: Jó végre csapatban dolgozni, nem csak otthon munkálkodni. Visszaszokni a csoportba – ez is egy feladat. Jó, hogy tanácsokat, segítséget kaptam, köszönöm! Az új festékekkel még tapasztalatot kell szerezni. Mindig vannak meglepetések az anyagokkal, figyelni kell, mi történik és lekövetni a változásokat.

Viaszbatik selyemre, Viki
Viaszbatik selyemre, Mária
Viaszbatik selyemre, Mária
Viaszbatik selyemre, Réka
Viaszbatik selyemre, Gyöngyvér
Viaszbatik selyemre, Fruzsi
Viaszbatik selyemre, Mária
Viaszbatik selyemre, Viki
Viaszbatik selyemre, Nóra
Viaszbatik selyemre, Éva
Viaszbatik selyemre, Éva
Viaszbatik selyemre, Gabi
Viaszbatik selyemre, Éva
Viaszbatik selyemre, Eszter
Viaszbatik selyemre, Mária
Készülő képekkel
Viaszbatik selyemre festés közben
Viaszbatik selyemre festés közben
Réka viaszbatik selyemképével
Viaszbatik selyemre