Tehetség és alkotás | Selyemfestés

Tehetség és alkotás

Selyemkép só technikával
jan03

Tehetség és alkotás

Annyiszor hallom: szívesen alkotnék, de nincs hozzá tehetségem.

Mély meggyőződéssel, megingathatatlan hittel mondják… Erre persze nincs mit mondanom. Vitatkozzak? Megkérdezem: miből gondolod? Legtöbbször a válasz: mert nem tudok rajzolni. Miből gondolod, hogy nem tudsz rajzolni? Mert nem tudom lerajzolni, ami eszembe jut. Kész, vége, a tehetségtelenség igazolást nyert.

Tapasztalatom a tehetségről, alkotásról:  

Másfél évtizede oktatok alkotó tevékenységeket, és a tapasztalataimból más kép állt össze alkotás és tehetség kapcsolatáról. Láttam nagyon tehetséges embert, aki nekiült és áradtak a keze alól a rajzok, színek, öröm volt nézni. Hú, milyen tehetséges! Azt hittem, meg sem áll, alkotó emberré, híres-neves művésszé válik. De ő mást mondott: sok a problémám… Láttam mást is, aki nem volt épp ügyesnek mondható, de állította: selyemfestő leszek. Szerintetek melyikből lett selyemfestő végül?

Hiába tehetséges valaki, ha nem ad teret az életében az alkotásnak, nem csinálja, akkor minden hiába. És lehet valaki ügyetlen, ha nekifog és rendszeresen csinálja, akkor hamar behozza a lemaradást, egyre szebben sikerülnek a munkái, fejlődik a tehetsége, készségei magasabb szintre emelkednek, és az egész élete átalakul: alkotóvá válik.

A leggyakoribb, amit sokszor látok:  Selyemkép só technikával

Amikor valaki nem veti bele magát ekkora hittel az alkotásba, de rendszeresen jön és alkot, fejleszti magát, egyre több mindent megismer, gyakorolja. A kéz ügyesedik és olyasmiket is képes létrehozni, ami korábban elérhetetlennek tűnt.

Fejlődik a szeme, keze, kreativitása, jelleme, az élete.

Nehéz erről írni, mert (általában) nincsenek látványos nagy durranások. Hatalmas siker a munkában, vagy a párkeresésben, családi életben, anyagiakban. Viszont az élet egyre élhetőbbé válik, az apró szépségekre kinyílik a szem. A rendszeres kapcsolat a jobb agyféltekével megerősíti a „csatornát”, így inspirációk érkeznek az élet minden terültén. Finoman alakul az élet, egyre inkább sajáttá válik, amiben bizalommal tudunk jelen lenni.

Ez a finom átalakulás, érési folyamat engem teljesen lenyűgöz!

Ennek szolgálatában, (és mert az Inspiráció erre szólít) új programot szeretnék elindítani hamarosan, amelyet azoknak is szánok, akik nem érzik magukat tehetségesnek a festésben, rajzolásban, de van kedvük hozzá, és szívesen adnak maguknak egy esélyt.

Gyerekkorból hozott blokádok dőlhetnek le! 

Milyen átalakulást hozhat ez az életedben?

 

Több mint 15 éve oktatom ezt a kreatív festési technikát, a selyemfestést, ismerem a módszerek nehézségi fokát, hatásait. Egy olyan sorozatot állítok össze, amely könnyedén, élvezettel megvalósítható, sok-sok örömet és szépséget adva a résztvevőknek. Hamarosan jelentkezem vele!