Alkotás – selyemre?

jan13

Alkotás – selyemre?

Miért más selyemre festeni, mint papírra, vászonra?

Ezt a kérdést tettem fel – íme a válaszok:

Pankovits Aranka festőtársam főfoglalkozása restaurátor.

A legkülönfélébb festési eljárásokat ismeri és alkalmazza. Azt meséli, hogy amikor találkozott a selyemmel, rögtön érzékelte, mennyire más erre az anyagra festeni. Az alapanyag már eleve gyönyörű – más, mint a papír vagy a vászon. A selymen fut a festék, a színek nagyon könnyen egymásba keverhetők, színátmeneteket készíteni, vízzel, sóval alakítani a mintázatot nagyon könnyed, játékos és élvezetes folyamat. Kedvence azért is, mert nem csak képeket lehet készíteni, hanem viselhető darabokat – kendőket, sálakat, ruhákat. Lakásdíszítésre is a legkiválóbb: párnák, függönyök, terítők készülhetnek. Újabban pedig ékszereket is készítünk selyem anyagok felhasználásával! Ki tudja, mi jut még eszünkbe?

Aranka szerint a lényeg, hogy a színek ragyogóak, mivel a selyem egy fényes hordozó, átragyog a színeken – ez egyedülálló végeredményt tesz lehetővé.  

Ráadásul nem kell ennek eléréséhez hosszas előkészület! Ha szeretnéd, el tudsz benne mélyülni, de akkor is működik, ha gyors eredményre vágysz. Mindenképpen szép a végeredmény, a színek világa bontakozik itt ki. Nem kell hozzá hatalmas mesterségbeli tudás, nem kell hozzá tudni rajzolni, festeni, bárki alkalmazhatja és hamar gyönyörűszép eredményekre jut. Az akvarell ilyen gyors, de a látvány meg se közelíti. A selyem túlszárnyalja - mintha önállóan alkotná magát. 

Amikor belefeledkezek a festésbe, az örömöt nyújt – a kreatív, alkotó agyfélteke dolgozik, szinte meditálva festek, akkor térek magához, amikor elkészült a selyem. Mintha egy másik tudatállapotban lennék közben. Örömöt okoz az alkotás. Olyan elvárásokkal festeni, hogy ki kell tenni, meg kell mutatni – az más, mint ez, amikor csak a magam örömére festek. 
Egyszer egy selyem nyári ruhához festettem egy kékes-zöldes festékekkel megcsurgatott sálat – még csak nem is rajzoltam rá, de annyira szép összhangban volt a ruhával! Nagy öröm volt, hogy rögtön viselhettem egy általam készített dolgot, ami szép is!

Tanfolyami résztvevőktől idézek: 

 

  • Teljesen más. Az a szépsége, hogy nem lehet irányítani. Élvezet erre az anyagra dolgozni. Spontán, nem tudatos a folyamat, alakul az alkotás. Hagyni kell, hogy kialakuljon, nem lehet mindent irányítani. Racionális világunkban nehéz elfogadni ezt. A pillanatnyi állapotunkat tükrözi vissza, az ölt formát, alakot. Ez örömteli jó érzés. 
  • Olyan, mintha együtt dolgozna veled az anyag, mintha önálló akarata lenne. Varázslatos!
  • Nagyon intenzívek a színek – ez tetszik!
  • Különleges az anyag könnyedsége, lágysága, finomsága.
  • Ki tudjuk egyensúlyozni a hibákat, lehet újra tervezni. Adja magát, mi lesz belőle. Izgalmas folyamat!
  • Könnyen, gyorsan elkészül!
     

Hamarosan egy új programmal jelentkezem, remélem, sokaknak jelent majd megoldást arra, hogy a hétköznapokban is tudjanak alkotni! Itt találod a tanfolyami leírást.

Ha érdekelnek kedvezményes lehetőségek, akkor feliratkozhatsz  hírlevélre itt, vagy az oldalsó ablakban.