Vasalós selyemfesték – gyakorlati tudnivalók

Szivárványos selyem sál, részlet
aug30

Vasalós selyemfesték – gyakorlati tudnivalók

Selyemfesték fixálás vasalóval

A festés után 24 órát ülepedjen, száradjon a festék, utána lehet fixálni.

Csodálkozni szoktak, amikor mesélem, hogy én sütőben sütöm meg a selymeket… Tapasztalatom szerint ez a legjobb fixálási eljárás a vasalóval fixálható selyemfestékek számára! Én a Marabu selyemfestékeket használom, ezekkel hernyóselyemre lehet festeni jó minőségben. Már a száradáskor fixálódik a festék egy része, kimoshatatlanul rögződik. A kontúr száradás után még felázhat, mindenképp szükséges a hővel való rögzítés!

A sütőben 8 percig sütöm, 150 C fokon, ezzel elérem, hogy többszöri mosás után sem halványodik el a selyem színe. (Az ablakképeket nem!) Alufóliába szoktam becsomagolni, így teszem be a sütőbe.

A sütőt érdemes első alkalommal kipróbálni egy selyem fecnivel, hogy pontosan ezen a hőmérsékleten süt-e. Ha nem, akkor vagy égett szaga és színe lesz a selyemnek (magasabb hőfok) vagy mosáskor engedi kicsit a színét, vagy lejön a kontúr (alacsonyabb hőfok).

Aki vasalóval fixál, annak javaslom, hogy a selyem hátoldaláról, pamut hőfokon vasaljon, jó sokáig… 2-3 perc lenne az ideális. A kontúrozót érdemes ellenőrizni, ha nagyobb hőt kap, felbuborékosodhat.

Ablakképek:

Hátoldaláról, vasalóval fixálhatók, ha belefér a vasaló. Ha nem fér bele, akkor a színéről, de a selyem és a vasaló közé egy réteg textil kerüljön, ezzel védjük az érzékeny kontúrt. Forró hajszárítóval is fixálhatjuk. Az ablakképek kihűlés után beülnek, mert a drót keret kitágul a 150 fokon. Ezen úgy segítek, hogy benedvesítem és a langyos helyen megszárítom, ezáltal ráfeszül a keretre a selyem.

Cete Gabi tapasztalata: 'Nekünk csak gázsütőnk van és eddig nem is mertem beletenni a selymet - nem úgy, mint a bátor Zsóka (-: ... Dehát nem várhatok mindig arra, hogy valaki kisüsse a "lángosomat"....

...úgyhogy tanakodtam magamban és arra jutottam, kell hogy létezzen sütőhőmérő... ÉS TÉNYLEG VAN! A Media Markt-ban kaptam dec. huszonixedikén egy utolsó darabot (azóta már biztosan feltöltötték a készletet :-). 1900 forint körül volt. Természetesen már másnap kipróbáltam, hiszen vinni kellett az ajándékokat! A kütyü remekül működik.

Ha valaki egyelőre nem tudna ilyet beszerezni, elárulom, hogy a leg-legtakarékabbra csavarva van a gázsütőben 150 fok, érdemes az elején kicsit nagyobbra tenni, hogy hamarabb bemelegedjen, de csak pár percig, aztán kb. negyed óra múlva már lehet is sütögetni.'

Selyemfestő alapanyagok beszerzése

Vásárolhatsz webáruházamban alapvető felszereléseket, illetve csatlakozhatsz a havonkénti rendeléshez, amikor különleges selymeket rendelünk az IDEEN német cégtől. Hatalmas a termékpaletta! Havi rendeléshez itt íratkozhatsz fel. 

Néhány tipp, hogy ezen kívül hol tudtok jó alapanyagokat venni a selyemfestéshez.

Winkler Iskolaszer internetes áruház -selymeket érdemes innen beszerezni.

Budapesten a Hobbyművész boltjaiban különböző selymeket, ablakképeket érdemes venni. Egy cím a sok közül: Bp. 1085 Üllői út 32. (Iparművészeti Múzeummal szemben).

Bősze Ecsetbolt, Budapest, XII. Városmajor u. 1. (A Déli pu. közelében) - itt Marabu festéket és ecseteket is vehettek! A családi vállalkozásban működtetett boltban nemcsak udvarias kiszolgálást, hanem személyes gondoskodást és együtt-gondolkodást tapasztalhatunk!

Nyitva tartás: Hétfőtől- csütörtökig 09.00-17.00 Pénteken 09.00-15.00

Marabu festék és mindenféle kellék:

Pannoncolor Művészeti Szakáruház és Művészfestékgyártó Kft.

1107 Budapest, Barabás u. 25. (Kőbányán)  Fantasztikus mindenféle alapanyag van ebben a hatalmas diszkont-áruházban! Mindenféle művészeti, kreatív eljáráshoz van alapanyag, tudnak rendelni is, egyénileg beszerezni.

Sokféle kelléket találhatunk a PANTON boltokban is Budapesten: www.panton.hu.  Itt kapható habkarton, (amely alkalmas selyemkép hátlapnak,) és akasztó, (amelyet egyszerűen belenyomhatunk). Így felakaszthatjuk képeinket akár keretezés nélkül is.

Selyemkendők gondozása

A selymek kezeléséről, mosás, vasalás, hogyan csináljam?

Amikor sikerül egy gyönyörű színű sálat vagy kendőt megfestenünk, szeretnénk, ha sokáig gyönyörködhetnénk benne! Én is így voltam vele, de sajnos első sáljaim megfakultak, szétgyűrődtek...

Sokáig gyönyörűek maradnak a selymek, szép színük, fényük, egyenletes szálaik lesznek, ha:

  • a fixálást gondosan végezzük;
  • ha gyapjúmosószerrel, enyhén nyomkodva, kézzel mossuk ki a selymet (esetleg samponos vízben);
  • ha nem csavarjuk, hanem csak tiszta törölközőben nyomjuk ki belőle a fölösleges vizet;
  • ha az öblítővízhez egy kis ecetet teszünk;
  • ha vizesen vasaljuk, szálirányban, 150 fokon (pamut hőfok).

Sok örömet a festéshez, a viseléshez!