Mandalafestés

Mandalafestés
aug30

Mandalafestés

A mandalafestés egy olyan önismereti játék és belső utazás, ahol az alkotás útján juthatunk közelebb önmagunkhoz, a meditáció egy formája.

A mandala alkotás kiemel a mindennapok feszültségeiből, és segít abban, hogy mélyen befelé figyeljünk, átélve a jelen pillanatok teljességét, megismerve a gondolaton túli lét világát.

Mandalafestés mint meditáció

Mandalafestés közben meditációs állapotba kerülünk: úgy érezzük, hogy megszűnik az idő, és megszűnnek a napi problémáink is. Kikapcsolódunk, és teljesen feltöltődünk. Egyszerűen csak megfigyeljük azokat a színeket és formákat, amik felbukkannak belőlünk. Hagyjuk, hogy megmutatkozzon igazi önvalónk: összekapcsolódhatunk azzal a belső világgal, amely a személyiségünk mögött található. A selyemfestés segíti ezt a folyamatot, mivel a selymen pillanatról-pillanatra változnak a színek, formák; ez leköti teljes figyelmünket!

Mandalafestés mint öngyógyítás

A festés közben problémáink szinte maguktól megszűnnek, belső blokkjaink feloldódnak. Ezt a hatást tovább erősíthetjük azzal, ha tudatosan valamely lelki témánkra, életterületünkre, vagy helyzetünkre festünk. Az elkészült mandalánk hatása az alkotás után is tovább él: kitehetjük abba a térbe, ahol sokat tartózkodunk, így akár problémás életterületeinket is átalakíthatjuk vele, ha épp erre van szükségünk.

A nőies, alakítható, puha és lágy selyem anyag is sokat hozzátesz a mandalafestéshez. Melegség és szeretet, nőiesség árad belőle, könnyen simul, rugalmasan reagál a világ változásaira. Ha selyemfestés technikájával készítjük mandalánkat, befelé figyelve rátalálhatunk az elfogadás, a lágyság, a szeretet és a nyitottság energiaminőségeire.

Ha egy mandalafestő tanfolyamra jövünk el, akkor ezt a belső utazást egy olyan elfogadó és olyan pozitív közegben élhetjük meg, ahol mindenki önmaga lehet. Bármit megfesthetünk, amit csak szeretnénk: mandalánk lehet szabályos és pontos, de szabálytalan ugyanígy. Teret adhatunk az élet kiszámíthatatlanságának is, hagyhatjuk, hogy a színek összefussanak, és előre nem tervezhető mintázatok szülessenek meg. Így mindaz, amit festünk, rólunk fog szólni, és aktuális állapotunkat tükrözi vissza.

Ajánlom felnőtteknek és gyerekeknek, korhatár nélkül!

Hallgasd meg az alábbi interjút mandalákról, mandalafestésről! A Kossuth Rádió Trendidők című műsorában hangzott el, 2015.10. 6-án.