Indonéz viaszbatik tanfolyami sorozat

Szabó Christina Viaszbatik

Indonéz viaszbatik tanfolyami sorozat

Három egész hétvégi nap áprilistól júniusig batikolással!

Ezeken a foglalkozásokon megismerkedsz egy különleges selyemfestési technikával, a viaszbatikolással. A „batik” szó jávai eredetű, jelentése írni, rajzolni, festeni és a keleti kultúrákban évezredek óta használják. A technika különlegessége, hogy viasszal fedett részeket nem fogja be a festék, tehát a fedett részek lesznek világosabbak. Az eddigi megszokott festési módokhoz képest meg kell tanulnunk rétegekben és „fordítva” gondolkodni. A tanfolyamon gyakorolod a lendületes, színes vonalvezetést és a spontán alkotást. Megtanulod a batik-pipa használatát és egyedi, megismételhetetlen képeket, kendőket készíthetsz. Az elkészített alkotások díszíthetik otthonodat vagy személyes ajándékként szolgálhatnak egy kedves ismerősöd, családtagod számára.

Miért érdemes eljönnöd?

 • megismerkedsz egy ősi alkotási formávalViaszbatik kép Szabó Christina - Sakura
 • ritka, különleges lehetőséggel élhetsz, a batik művészek ritkán adják át tudásukat
 • jól felszerelt stúdió előnyeit élvezheted
 • megtapasztalod a lendületességet és spontaneitást az alkotói folyamatban
 • teret adsz a kreativitásodnak
 • a foglalkozás csak rólad szól: kikapcsolódsz, lelassulsz és elengeded a napi feszültségeket
 • különleges és egyedi selyem alkotásokat készítesz magadnak vagy ajándékba.

Ha már festettél selyemre és új módon szeretnéd felhasználni a tudásod, szintén ajánlani tudom ezt a tanfolyamot! 

Mivel gazdagodsz a tanfolyam végére?

 • gyönyörű, egyedi, saját magad által készített képpel
 • az alkotás okozta testi és lelki ellazultsággal és feltöltődéssel
 • az alkotói fantázia szabad szárnyalásának megtapasztalásával
 • alkotó módszerek ismeretével, így otthon is folytathatod az alkotást
 • új alkotó barátokkal, akikkel közös ez az érdeklődési körötök

Akik már megélték az alkotásnak ezt a formáját:

„Nem a legkönnyebb módszere a festésnek, nagyon bonyolult hatásokat lehet elérni, amit a sima selyemfestéssel nem nagyon. Különleges, mást szólít meg a lelkemben. Az utolsó fázis, a viasztörés: az valami varázslat!” (P. A.)

Miben különbözik a viaszbatikolás a hagyományos selyemfestéstől?

A batikra jellemző, hogy a formák összefogottak, egyszerűek, a színvilág redukált, de nagyon harmonikus, a viasz megtöréséből származó márványos erezet pedig misztikus hatásúvá teszi a batik alkotásokat.

A viaszt szabad kézzel visszük fel a selyemre vonalas és ecsetes módszerrel, figyelembe véve a különös, „kitakarásos” módszert. A technika lényege, hogy a viasszal fedett részeket nem fogja be a festék. A viaszt a munka végén távolítjuk el vasalással a selyemből, így csak a végén bukkan elő teljes szépségében a művünk! A viaszt és színeket több rétegben is fel lehet vinni – ez az árnyalatokkal való különös játékot teszi lehetővé. Ez a módszer a spontaneitást és rugalmasságot is fejleszti, mivel a viasz könnyen elcsöppen, elkenődik, a tervezett mintázatot menet közben módosítja. Fontos, hogy az esetleges foltokat ne hibáknak fogjuk fel, hanem lehetőséget lássunk benne, ami gazdagítja, kiteljesíti alkotásunkat!

Tanfolyamot vezeti: Szabó ChristinaViaszbatik kép Szabó Christina - Húsvét szigetek

Christina így ír a tanfolyamról:

Februárban 3 hetet töltöttem Chilében az egyik legismertebb viaszfestő meghívására, nagyon tanulságos volt és kölcsönösen tanultunk egymástól. Ezeket a technikákat is beépítettem a tavaszi workshopokba. Nagyon izgalmas és olyan pasztelles hatást lehet vele elérni, amit más technikával nem. Nekem ezért Santiagóba kellett utaznom, Ti itthon elleshetitek, s ezt máshol nem is használják.

Áprilisban folytatódik az Indonéz viaszbatik tanfolyamunk, amely a tsanting (viaszpipa) használat és az aquarelles festés mellett további technikákkal ismertet meg.  

Ha újként szeretnél ehhez a vidám alkotó csapathoz csatlakozni, akkor arra is van lehetőség, mert a tanfolyam alatt úgyis egyénileg is magyarázok és foglalkozom mindenkivel.  Nem kell megijedni átlagos kézügyességgel az általam tanított metódus alapján már a kezdők is szépségeket alkotnak. Aki volt már nálam festeni az tudja, hogy nem csak „jelen vagyok”, hanem ott állok melletted, mikor kell, s segítek, amikor elakadsz vagy véleményem kérdezed. Az iskolai tanítás során is valamilyen téma köré szerveztem az elsajátítandó feladatokat, így azok érdekesebbek voltak. Azt vettem észre, hogy a felnőttek is ugyanúgy igénylik az izgalmas témákat.

Április 5. Vasárnap

Az első találkozásunk alkalmával szeretnék egy kis japán cseresznyevirágzós hangulatot csempészni a stúdióba. Hozok majd mintát, mint megszokhattátok, viszont színelméletileg Ti alkotjátok meg a saját képeteket. Mutatok egy érdekes kontúrozó technikát is, ami a felesleges viasz kikaparásával történik, persze itt vigyázni kell a selyemre, nehogy megsérüljön.  Imádni fogjátok!

Május 10. VasárnapViaszbatik kép Szabó Christina - Balinéz

Ezen a workshopon dél-amerikai hangulatot varázsolunk Budapestre. Mesélek a Chilei utazásomról, hozok nektek az őslakosok által fogyasztott kávét, s festünk az általam hozott Mapuche indiánok autentikus mintáit, figuráit. De gondolatban elutazunk a Húsvét szigetekre is.

Ekkor megmutatom a kint tanult egyedi árnyékolási technikát, amelyet máshol még nem láttam, s igen egyedi, a legjobban a pasztellhez tudnám hasonlítani. Engem teljesen rabul ejtett.

Június 7. Vasárnap

Harmadik alkalommal az örök kedvenc Balinéz témát hozom Nektek, de most a trópusi állatokra és növényekre koncentrálunk. Ekkor is mutatom és gyakoroljuk a viaszrétegezési technikát, megmutatom, hogyan lehet egy kép festésénél a színeket tudatosan tervezni, hogy az egyre professzionálisabb legyen. Izgalmas és érdekes lesz, ami kiragad a hétköznapi életből, s kicsit magadra is figyelhetsz, hogy feltöltődve térhess haza.

A lenti minigalériában az előző batik tanfolyam alkotásaiból mutatunk néhányat.

Jelentkezhetsz a sorozatra vagy csak egy-egy alkalomra. A teljes sorozatra jelentkezők előnyt élveznek!

Létszám: min. 4, max. 7 fő.

Helyszín: Mandala Alkotóház, Budapest 1132 Visegrádi u. 6. (Nyugati tértől 5 perc séta)

Időtartam: 8 óra (hétvégén)

Nehézségi fok: közepes.

Előzetes ismeret vagy tanfolyam: vagy a festésben, selyemfestésben, vagy a textilfestésben, esetleg a viaszbatikolásban már legyen egy pici jártasságod.

Szabó Christina Viaszbatik
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás
Viaszbatik selyemre tanfolyami alkotás

Jelenleg nem szervezünk ilyen tanfolyamot

Ha szeretnél értesülni a következő időpontunkról, itt feliratkozhatsz hírlevelünkre!

 

Választhatsz az alábbi naptárban szereplő egyéb tanfolyamok közül is!

2020 szeptember

h k s c p s v
31
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 
7
8
9
10
11
12
13
 
 
 
 
 
 
 
14
15
16
17
18
19
20
 
 
 
 
 
 
 
21
22
23
24
25
26
27
 
 
 
 
 
 
 
28
29
30
1
2
3
4