Zenfirkák | Selyemfestés

Zenfirkák

Varázs-világ mandala, részlet
feb10

Zenfirkák

Amikor először láttam zentangle, zendoodle típusú rajzokat, főleg az áramlás, szabálytalanság, spontaneitás, sokszínűség fogott meg ebben a rajztechnikában. Az is tetszett, hogy ezek a rajzok nem törekszenek hasonlóságra, realisztikus ábrázolásra, mégis ábrázolnak valamit, ami nem egy külső valóság, hanem a belső világ megjelenése: érzelmeket, állapotokat, számomra legfőképp a szabadságot, örömöt, a pillanat varázsát.

(A zentangle rajzstílus igazán napjainkban vált népszerűvé. A zen annyit jelent: befelé fordulás, önmagunkba mélyedés. A tangle jelentése: összevisszaság. A zentangle pedig egyfajta rajzolási technika, amikor a vonalak bizonyos sorrendben újra és újra ismétlődnek, s ez által összetett minták alakulnak ki.)

Így aztán, amikor barátnőm szervezett egy zenfirkás rajzolós napot Mucsi Tina jobb agyféltekés rajzterapeutával, örömmel vettem részt. Mindig van mit tanulni! Aztán szépen elfelejtettem az egészet… „Biztos azért nem rajzolok, mert engem igazából a színek mindig is jobban érdekeltek…”  Ez tényleg  így van, de azért ezek a vonalas rajzok varázslatosak! Szépen be is kúsztak a munkáimba… Itt-ott elkezdtem a kontúrral aprólékosan díszíteni, és közben rájöttem, hogy azok az arany-ezüst indácskák, amiket tizenvalahány éve alkalmazok, szintén zenfirkák, nem kell lecserélnem őket, hanem elkezdhetem kibővíteni saját stílusomnak megfelelően.

 

Aztán értek még hatások, KeDo csipkefa rajzolása volt újabb élmény, adott újabb lökést. (Kecskeméti Dorottya foglalkozásán csipkefa rajzolás során szimbolikusan megrajzoljuk - a gyökereken és a fa törzsén keresztül a gyönyörű lombozat képében - kibontakozni vágyó kreatív Énünket.) A tűhegyű fekete filctoll a fehér papíron! Huhhh! Rájöttem, hogy szeretem, ahogy nyomot hagy, mert nagyon érzékeny vonalat lehet vele húzni, de alaposan be is satírozhatom vele feketére a rajz egyes részeit. (Ekkor már mindig velem volt a papír és a filctoll…) 

Rajzolgattam csak úgy, várakozás közben… Figyeltem, mi jön ki a kezemből, ha nem akarok semmit, csak hagyom. Aztán rájöttem valamire egy élmény kapcsán. Feldúlt voltam és zavarodott, rajzolni kezdtem… Csak húztam a vonalakat, figyeltem a papírt… és egyszer csak feltisztult, megláttam, miről van szó, mi az én igazságom abban a helyzetben, és ki is tudtam mondani. Megkönnyebbültem! A rajzolásnak köszönhetően felismertem valamit, ami segített. Nem akartam, csak azért firkáltam, mert nem akadt jobb dolgom, de valószínűleg a a feldúlt agyféltekém kicsit háttérbe szorulhatott az alkotó agyam pedig előtérbe, így engedhettem be a felismerést.  Ezek után többször is „használtam” a rajzolást problémás helyzetekben, többnyire jött a felismerés, a feloldás! Máskor pedig szeretnék lerajzolni, ábrázolni valamilyen belső témát, próbálom így, úgy, és nem megy… és egyszer csak felismerem, hogy nem is úgy van, hanem másképp, rossz volt az alapfeltevésem! És így már sikerül lerajzolni! Bizony, felfedeztem magamnak a rajzterápiát.  Annyi mindenre jó a zenrajzolás!

zenrajzolás filctollal papíron

Kaptam még egy szuper inspirációt tanítványomtól, Enikőtől. Elalvás előtt az ágyban rajzolgat, hozott a tanfolyamra így készült mandala tervet. Hát, ezt nagyon-nagyon megkívántam tőle! Picike füzetet szereztem be, amelybe mostanában lefekvés előtt rajzolgatok. Olyan élénk álmaim lettek, és annyi új ötletem támadt! Ezeket a kis rajzokat minden cél nélkül készítem, pusztán a pillanatnyi öröm, játék, kíváncsiság, élvezet kedvéért, de nem kizárt, hogy lesz még belőlük festmény is!

A zenfirkák, zenrajzok a képeimen már megjelentek, kiegészítik, díszítik, finomítják az egészet, néha hangsúlyossá válnak. A lenti képek közt láthatsz ezekre példákat.

Az éves tanfolyamokon is firkálunk selyemre, nagyon szeretik a résztvevők, mindenki sok örömet talál benne, nagy élvezettel firkálnak! Tavasszal önálló tanfolyamot is tervezek: Zenfirkák selymen címmel. Itt a legegyszerűbb formákat fedezzük fel, firkálunk kontúrral selyemre, festjük a hátuljáról, fittyet hányunk az eddig megismert szabályoknak és felfedezünk más, tágabb kereteket magunknak. Lazulunk... Jó lesz! A zenfirkák selymen c. tanfolyamról bővebben itt olvashatsz.

Varázs-világ mandala
zenfirkák selymen
zenfirkák selymen
zenfirkák selymen
zenfirkák selymen
zenrajzolás filctollal papíron
zenrajzolás filctollal papíron
zenrajzolás filctollal papíron
zenrajzolás filctollal papíron
zenrajzolás filctollal papíron