Selyemfestés – receptek alapján? | Selyemfestés

Selyemfestés – receptek alapján?

Selyemfestés, selyemfestett sál kontúr technikával
aug26

Selyemfestés – receptek alapján?

Selyemfestés tanfolyamon történt, hogy az egyik hölgy füzettel, tollal a kezében állt meg mellettem, és így szólt:

- Diktáld le légy szíves, milyen színeket használtál ehhez a képhez!

- Miért kérded? – kérdeztem meglepődve.

- Nagyon tetszenek a színek, nekem is ezek a kedvenc színeim. Pont ilyet szeretnék festeni!

Hűha! Nehéz feladat elé állított! Nagyon szerettem volna, ha örömteli, sikeres festési folyamatot élhet meg, neki tetsző, szép alkotást vihet haza. De hogyan adjam át, hogyan diktáljam le azt a folyamatot, amelyben benne van sok-sok év tapasztalata és az ihlet varázsa?

Lehet-e ugyanolyat festeni? Meg lehet-e adni egy selyemkép (vagy sál, kendő) receptjét?

Évek során tapasztaltam, hogy a tanítványok keze alatt nem ugyanúgy működnek a módszerek, festékek, ecsetek. Leglátványosabb, amikor az egész csoport színkört fest, ugyanabból a 3 alapszínből. Meglepő, de mindenkinek más színű lesz a selymen! Miért? De hát ugyanazok a színek!

A selyemfestésben nagyon pici különbségek is képesek arra, hogy nagyban befolyásolják a végeredményt. Pl.:

  • Milyen vastag ecsettel festek?
  • Mennyi festék van az ecsetemen?
  • Hányszor festem át?
  • Hígítom-e a festéket azáltal, hogy vizes ecsetet használok?
  • Vizes vagy száraz selyemre festek?
  • Milyen a hőmérséklet a szobában?

Mennyi apróság! Ugyanaz a recept, mégis minden kép más lesz, és mind az alkotójára jellemző. Megjelennek benne azok a sajátosságok, amelyek a készítő minden alkotását (életét) jellemzik. A selyemfestés tükör, az alkotót tükrözi, ettől szép, könnyű és nehéz egyszerre!

Színkeverési receptek

Hogyan keverjek ki szép türkizt, barackot, mályvát?

Amikor elkezdtem selymet festeni és nagyobb méretű, különleges színű képeket készíteni, nyitottam egy füzetet, és leírtam a számomra fontos színek keverési arányát. Pl. 2 csepp kármin 10 csepp víz… stb. A cseppeket ml-re átváltva kevertem ki nagyobb mennyiséget, és reméltem, mindig azonos színt kapok. Háát…

Egy idő után rájöttem, hogy a gyártó nem mindig ugyanazt a színt adja azonos név alatt… Sőt, időnként kivonja a színeket a forgalomból, másikat vezet be… Ezeket a recepteket egy az egyben nem tudom használni, de mégis hasznosak voltak, mert olyan gyakorlatot szereztem a segítségükkel, hogy ma már bármilyen színárnyalatról van szó, könnyen kikeverem.

„Mondd el, hogyan készült!” Gyakran elhangzik, amikor egy olyan selyemalkotást lát valaki, ami nagyon megtetszik. Nem könnyű a válasz! Úgy indult, hogy kiborult a festék és feltöröltem egy kendővel… És nem tudom, pontosan milyen színeket használtam… Hogyan kevertem, hígítottam… használtam sót, alkoholt, spricceltem, mikróztam… Nem lehet lekottázni! De nem is kell. Az a gyönyörű benne, hogy minden pillanatnak megvan a saját szépsége, minden pillanat új csodát hoz, épp úgy, mint az életben!

 

A selyemfestő receptek, módszerek hasznosak a tanulásban, megkönnyítik fejlődési utunkat, ha nem várjuk el, hogy 100%-ban azonosat alkossunk a segítségükkel, csak kiindulópontnak használjuk. Kialakulnak a saját módszereink, rájövünk, mi az, ami nekünk jól működik, rácsatlakozunk a saját ihlet adó forrásunkra! És aztán törhetjük a fejünket, amikor valaki megkérdezi: Hogy csináltad?