A sálfestő workshopról- Kriszti beszámolója | Selyemfestés

A sálfestő workshopról- Kriszti beszámolója

jún05

A sálfestő workshopról- Kriszti beszámolója

Régebben sokszor festettem textilre és mindig elbűvöltek a batikolás közben véletlenszerűen alakuló minták és színek kavalkádja.

Számomra a szerelem az, amikor az alap elképzelésből kiindulva végül egy teljesen új, más, meglepően és minden előzetes várakozásomat felülmúlóan gyönyörűséges alkotás jön létre. Teljesen el tudok merülni festés közben: mintha az intuíciók, ötletek, sejtések, emlékek és lehetőségek csalogatnának magukkal ebben az idilli és harmonikus világban. 

Az első ruhafestős próbálkozásaim óta több mint tíz év telt el. Megérte a várakozás, hiszen nemrégiben felfedeztem egy számomra teljesen új anyagot: a selymet! 
A selyem annyira fenséges és elegáns anyag, mellyel dolgozni tökéletes élményt jelent az alkotókedvűeknek.  

Múlt héten a Mandalaházban jártam sálfestő workshopon és életemben először kipróbálhattam a selyemfestést.

A festés előtt vízbe mártottuk a sálat, majd Liza ismertette a különféle sálfestő módszereket. Az egyszerűbb és technikásabb eljárások közül én mindenképpen olyat szerettem volna választani, amellyel a lehető legkevesebb szabályszerű alakzat jön létre, ezáltal több lehetőségem van közben változtatni, színeket keverni, próbálgatni vagy akár később kontúrozni. Szürke-orgonalila-türkíz színekből állítottam össze a palettámat és a végeredmény nem csak a színek tekintetében lett jobb, mint amit reméltem, hanem a selyem kivételes finomsága is meglepett. Valamiért ezelőtt csak durvább tapintású selyemsálakkal találkoztam, de ezek a számomra új, gőzfixálós festékek teljes mértékben megőrizték a selyem eredeti finomságát. így a ruhatáram legújabb kiegészítője egy gyönyörű, sejtelmes és könnyed selyem körsál lett, amit egész este magamon viseltem.

Megértem azokat, akik párnákat, vagy éppen ágyneműt készítenek eme selymesen gyengéd, igazi belebújnivaló anyagból: elképzelhető, hogy legközelebb én is kipróbálom. Vagy inkább a körsálból készítek egy csodás selyemékszert! Úgy érzem, a lehetőségek tárháza vár még itt rám. :)   

Ha érdekel, itt találod a tanfolyami leírást: Legközelebb induló workshopok
A többi résztvevő munkából alább találsz egy kis válogatást.