Mandalatervezés – „De hát semmi sem jut az eszembe”! | Selyemfestés

Mandalatervezés – „De hát semmi sem jut az eszembe”!

aug23

Mandalatervezés – „De hát semmi sem jut az eszembe”!

Amikor a kezdő mandalafestő tanfolyamon rajzolgatunk, firkálgatunk, akkor ellazulunk és a kezünk szinte magától talál rá azokra az egyszerű motívumokra, amelyekből könnyedén megrajzolhatjuk mandalánkat.

„Tényleg, csak erre a kis papírra rajzoljak? De hát hogy lesz ebből mandala?” Felnőttként megszoktuk, hogy átlátjuk, irányítjuk a dolgokat, nehéz elengedni a kontrollt. Ilyenkor nehéz elengedni, egyszerűen csak ráhagyatkozni, megbízni a folyamatban, hagyni, ami jön. A bal agyféltekénk tudni akarja az elején, mi lesz a vége! A jobb agyféltekénk pedig árasztja az ötleteket, képeket, formákat… (Jobb agyféltekés rajzolás... Ismerős!) Ha hagyjuk!

Van, aki egy percig sem kínlódik, egyből beleveti magát az alkotás örömébe, van, aki kicsit hezitál, és van, akinek szüksége van arra, hogy a társaitól lássa a folyamatot, hogy aztán ő is bele merje adni magát. Ez a folyamat szépen összekapcsolja a két agyféltekét: a bal agyfélteke tervezhet, lépésről-lépésre haladhat, keretek között, tervszerűen, precízen. A jobb agyfélteke onthatja az ötleteket, képeket, színeket.

Amikor ez megtörténik, összekapcsolódik két agyféltekénk, csodálatos harmóniát, békét élhetünk meg. Megéri!