Firkálás - zen firka, zen dudle, zen tangle | Selyemfestés

Firkálás - zen firka, zen dudle, zen tangle

firkálás színessel
feb02

Firkálás - zen firka, zen dudle, zen tangle

Tegnap este feszült voltam, aggódtam, hogy fogok elaludni? Lefekvés előtt sokszor eszembe jut, hogy firkáljak egy kicsit, szerencsére tegnap este is bevillant: legjobb lesz, ha kirajzolom magamból az érzéseket! Nekifogtam grafittal egy papírfecnin, aztán egy másikon, és figyeltem, mi alakul a papíron, mi az, ami megkönnyebbülést hoz.

 

Megfigyeltem, hogy az erőteljes satírozás (amit egyébként nem szeretek), most nagyon jólesik. És kezdett kialakulni a papíron egy struktúra, amire figyelve elkezdtem már tudatosan sötétebb részeket, erőteljesebb vonalakat belevinni, és ettől egyre izgalmasabb játékká vált az egész. Jó sötét lett a grafittól a papír, és amikor már nem vett fel többet, és a ceruza hegye is elkopott, úgy döntöttem, színes ceruzákkal folytatom egy másik papíron. A színezés egyébként nem az én műfajom, lassú és nehéz (számomra), de most nagyon élveztem, játszottam vele, és a testi érzés is erőteljes megkönnyebbülés volt - a kéz a szívcsakra "meghosszabbítása", a negatív érzések kivezetésére nagyon alkalmas, ha a kezünkkel erőt fejtünk ki. Mire beszíneztem a papírt, addigra elpárolgott a feszültség belőlem, egyből elaludtam. Reggel pedig felismerésekkel ébredtem, megértettem, mi történt este érzelmi szinten. 

 

 

Ez nem az első eset, amikor a firkálás kedvező hatását megélem. Írtam már róla korábban is, (itt találod), ilyenkor elfog a "tanítói hevület", hogy másokkal is megosszam, milyen egyszerű és hatásos! Oldódnak a feszültségek, felismerésekre juthatunk. Ráadásul a színező füzeteket, előrajzolt mintákat is mellőzhetjük - egy-egy firkánkból könnyedén készíthetünk egy kis továbbgondolással egyedi képet, kendőt, sálat. 

 

Ha rendszeresen firkálunk (ez nagyon könnyű, ha mindig van nálunk egy kis füzetecske, rengeteg pici időt találhatunk nap közben), akkor hamar betelik a füzet, és visszanézve  a rajzainkat megállapíthatjuk, melyik motívum ismétlődik, mi foglalkoztat, mi az én stílusom most.

Így nem kell másolni, ha saját alkotást szeretnénk létrehozni, és végigvihetjük a teljes alkotási folyamatot, olyan képeket, kendőket készíthetünk, ami csak ránk jellemző. 

 

Ráadásul! Igen, egy eszközt kapunk a kezünkbe, amellyel tudatosan kivezethetjük az életünkből a stresszt, feszültséget. Ilyen egyszerű!

 

Az "ilyen egyszerű" módszerekkel csak annyi a dolgunk, hogy az életünk részévé, szokássá alakítsuk. Ebben fognak segíteni a firkálós rajzestek! Hamarosan! 

Ha feliratkozol hírlevélre (jobb alsó sarokban), kaphatsz értesítést, mikor indulnak.

 

Addig is örömteli firkálást!

zen-firka
zen-firka
firka papíron
zen dudle
zen tangle