Ékszerkészítés ősszel- félmillió virágnyi inspiráció egyenesen a természetből | Selyemfestés

Ékszerkészítés ősszel- félmillió virágnyi inspiráció egyenesen a természetből

ihletforrás selyemfestéshez
szep28

Ékszerkészítés ősszel- félmillió virágnyi inspiráció egyenesen a természetből

Emberiség és természet kapcsolata; avagy hogyan nyújt kiapadhatatlan inspirációt selyemfestéshez a természet?

 

Születhet abból is izgalmas alkotás, amikor csak úgy kedvtelésből, szabadidőnkben leülünk festeni, de ősszel különös élményt és ihletforrást jelentenek a természet csodái.

A civilizáció fejlődésével sajnos egyre távolabbra sodródunk a természettől, pedig a Föld ad nekünk mindent, amire szükségünk van a túléléshez, boldoguláshoz, mint a:

  • levegő lélegzése,
  • alkalmas tér otthonunk építésére, élőhelyünk kialakítására,
  • víz a szomjunk oltására,
  • körforgás, rend a harmonikus élethez,

és végtelen inspirációs forrás a művészet számára is.

 

Sok művész a környezetünkben fellelhető gyümölcsöket, földet, fákat, terméseket, virágokat, jeget használja az alkotás során; a művészet által újrateremtve egy mélyebb kapcsolatot ember és természet között.

Amikor egy olyan kiállítás tárul, pontosabban lóg a szemünk elé, mint amilyen a toledói múzeumban található Rebecca Louise Law installációs művésznőé, akkor garantáltan termékeny hatással lesz az alkotókedvűekre. A kiállításon félmillió helyi növényvilágból készült alkotást lógattak le a kiállítótér mennyezetéről, alkotva ezáltal színpompás virágforgatagot és csodálatos színkavalkádot a városi emberek számára ritkábban elérhető természeti szépségekből. 

Rebecca Louise Law

Ha nem utazunk ezért Toledóig, akkor egyszerűen menjünk ki naponta 10 percet a közelben biztosan található kis erdőbe, rétre, parkba, vagy akár a kertbe egy rövid séta, kocogás, kutyasétáltatás, jóga...stb. A kutatók szerint már ennyi időtöltés a levegőn felfrissít és jótékonyan hat az agyunkra, javítja a memóriánkat. (forrás) Az őszi színek harmóniája a legtöbb ember számára pihentető, meditatív hatással bír.

 

Egy kis gyakorlat következik:

 

1. Sétálj ki a természetbe és készülj arra, hogy ezúttal tudatosan megfigyeled a természet szépségeit és begyűjtöd a különböző alakzatokat, formákat, girlandokat, leveleket, fakérgeket, terméseket, elraktározod a fejedben, vagy lefotózod, de akár haza is vihetsz pár lehullott levélkét, gesztenyét, makkot is. Ha épp nincs időd terméseket gyűjteni, akkor neten is nézhetsz képeket. Készíts elő egy lapot, vagy füzetet.

A képen a saját gyűjteményemet láthatod, amit éppen ezen a csodálatos, napsütéses őszi napon találtam egy közeli kis erdőben: 

 

ihletforrás selyemfestéshez

 

2. Hazaérve ülj le kényelmesen, és engedj meg magadnak egy kis időt, amit pihenéssel, rajzolással, firkálással tölthetsz. 

3. Ismerkedj a természet, formák, alakzatok, őszi színek Rád gyakorolt hatásával. Helyezd el a különböző elemeket úgy, ahogy kedved tartja, kísérletezz bátran!

4. Ezután kezdj el rajzolni, köröket, alakzatokat, töltsd ki bátran az üres helyeket a papíron. Folytasd addig, amíg meg nem telik a papír. 

 

virágminta selyemfestés

 

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Ha a hétköznapok során még nem volt elég időd megfigyelni a különböző formákat, itt az idő, ragadd meg a lehetőséget és hagyd az elmédet szabadon szárnyalni.

Nem kell elsőre megalkotni egy mesterművet, installációt! Bármikor újrakezdheted, hibázhatsz, módosíthatsz. Az is előfordulhat, hogy egy váratlan pillanatban talál Rád egy fantasztikus ötlet, amit szívesen megfestenél, vagy elkészítenél.

 

levél_őszi_inspiráló_selyemfestéshez 

Judith Komishane ékszereire így hatott az ősz:

 

Ez a feladat ráhangolódásként szolgálhat ékszerkészítés, sál-, mandalafestés megtervezése előtt, vagy csak pihenés-, és kikapcsolódásképpen is. Neked melyik a kedvenc őszi színed? 

Ha Te is szeretnél csodálatos ékszereket készíteni, várlak szeretettel a tanfolyamon. Részletek...

Kellemes őszi erdei kirándulásokat és örömteli alkotóidőt kívánok Neked!