Akvarell festés selyemre, műanyaglapos technika | Selyemfestés

Akvarell festés selyemre, műanyaglapos technika

szep05

Akvarell festés selyemre, műanyaglapos technika

Akvarell technika

Akvarell festés papíron – erről mindenkinek van egy kevés fogalma, ha máshonnan nem, hát az óvodából, a gombfestékes örömteli festés élményéből. Nedves vagy száraz papíron, a szépséges, vizes színek összefuttatása... Csuda jó móka! Aki már próbálta a művészi akvarellt, az tudja, milyen aprólékos, precíz munka a kép felépítése színről-színre a nedves, majd egyre inkább száradó papíron.

Ha már festettél selyemre, akkor biztosan ismered a kontúr technikát – és lehet, teljesen elégedett is vagy vele. A kontúrok megtartják a festéket, határt szabnak a rakoncátlanul széjjelfutó színeknek. De van, aki azt mondja: én kontúr nélkül szeretném ezt megfesteni! Nem kell nekem ez a vonal ide, legyen kontúr nélkül is a helyén a szín, az árnyalat... Mit lehet ilyenkor tenni? Bizony, érdemes a selymen is megpróbálni az akvarell technikát, mert a selyem fénye, lágysága még hozzáteszi a maga minőségeit az akvarell finomságához. De hogyan tudom elérni, hogy ne fussanak szét a színek? Használjunk akvarell alapozót!

Akvarell technika a gyakorlatban

Ha pongé 9-es selyemre festünk, 2x kell lefesteni alapozóval a selymet, (tipp még: 20 %-os sóoldat, vagy keményítő.) megvárni, míg megszárad, és utána vékony ecsettel festeni a vonalakat, kisebb formákat, akkor nem fut szét a festék. Aprólékosan, finoman dolgozhatunk, mindig megvárva, míg megszárad a festék, és rétegről rétegre haladhatunk. Ha viszont megnedvesítünk egy területet, azon belül csodálatosan összefutnak a színek! Váltogathatjuk is, egyszer száraz, egyszer nedves selymen festhetünk.

Kombinálhatjuk is az akvarell technikát a kontúr technikával, ekkor csak bizonyos területeket festünk le alapozóval, és ott dolgozzuk ki finoman a témánkat.

Mire használhatjuk az akvarell technikát a selyemfestésben?

  • Tájképek megfestéséhez.
  • Virágok, növények, természethű megörökítéshez.
  • Csendélethez.
  • Figurák, portré festéshez.
  • Kontúr nélküli festéshez.

Műanyaglapos technika.

Az akvarellel ellentétben, ahol apróra kidolgozzuk a témát és meghatározzuk, mi legyen a képen, a műanyaglapos technikában teret adunk az anyagoknak, hogy saját törvényszerűségeik szerint éljék az életüket, mi csak megadjuk a kezdő impulzust és figyeljük, mi történik a selymen. Nem keretre feszítve, hanem üveglapon vagy műanyaglapon dolgozunk. A vizes selymet rásimíthatjuk, vagy meggyűrögethetjük, kedvünk szerint. Ecsettel vagy pipettával vihetjük fel a színeket. Arra számítsunk, hogy a festék addig áramlik a selymen, amíg meg nem szárad, és mindig a vizesebb területek felől a szárazabb felé. Emiatt a gyűrődések tetejére ül ki a legtöbb festék, itt lesznek a legsötétebb árnyalatok. A gyűrődések mintázata jeleik meg munkánkon, amely lehet kép, kendő, sál. Száradás után meghagyhatjuk így, gyűrten, vagy vasalhatjuk. Ha a vasalást választjuk, akkor még arra is van lehetőségünk, hogy kontúrral díszítsük, sőt, ha sok világos felületünk maradt, akkor még tovább színezhetjük is. Az elkészült műbe a néző „beleláthat”, beleképzelhet dolgokat, kiegészítheti a fantáziája által.

Műanyaglapos technikával készülhetnek

  • képek,
  • sálak,
  • kendők.

Megjeleníthetünk

  • évszakokat,
  • természeti elemeket,
  • virágokat,
  • elvont fogalmakat.

Ezekkel a selyemfestés technikákkal az éves tanfolyamok keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Műanyaglapos festés selyemre
Akvarell festés selyemre
Műanyaglapos festés selyemre
Akvarell festés selyemre
Műanyaglapos festés selyemre
Műanyaglapos festés selyemre
Műanyaglapos festés, selyemsál