Az ősz színei

szep19

Az ősz színei

Amikor valaki még épp csak ismerkedik a selyemfestéssel és próbálgatja a színeket, a selymet, a festést, akkor azt szoktam javasolni, hogy fessen azokkal a színekkel, amelyek vonzóak számára. A legtöbben ilyenkor a tiszta színekhez fordulnak: sárga, narancs, vörös, kék. Én is nagyon szeretem a tiszta, élénk színeket, ezeknek az erőteljes energiáját!

Az ősz színei sokkal finomabbak, lágyabbak, de azért nagy erővel hatnak ők is! Hogyha kimegyünk a természetbe ilyenkor, észleljük, hogy máshogyan süt a nap, mások a fények, más az ég színe, mint nyáron, amikor minden szín telítetten ragyog. Ez egy másfajta harmónia. A tompább, kevert színekkel közelebb tudunk kerülni azokhoz a minőségekhez, amelyeket az ősz hoz el számunkra. Az összes erőfeszítésünk gyümölcsözőre fordul: beteljesedés, beérés, a szüret időszaka jön el. Az összes növény is körülöttünk ilyenkor még egy utolsó nagy színorgiában teljesedik ki, színessé válnak a fák levelei mielőtt lehullanának. Az erdők ilyenkor gyönyörű színekben, fényekben játszanak körülöttünk! Nagyon kellemes és finom a nap sugarainak az ereje, nem égető. A föld és a víz minőségei vannak erőteljesen jelen, amelyeket meg tudunk jeleníteni az őszi képeinkben. Mindebben a gazdagságban mégis már felsejlik az az időszak, amikor eltűnik a természetben körülöttünk az élet, visszahúzódnak az életenergiák a magokba, a gyökerekbe, a föld alá a hideg elől.

Nagyon szeretem megfigyelni a természeti jelenségeket, öröm számomra együtt sütkérezni a fényben a fűszálakkal, táncolni a szélben a lehulló falevelekkel. Mindig nagyon érdekelt, hogy az évszakok váltakozása milyen hatással van ránk és hogyan szól rólunk, emberekről is? Ahogy forognak, egymás után következnek: tavasz, nyár, ősz, tél és újra tavasz. Ezekben a váltakozásokban hogyan élünk mi emberek, hogyan élnek a növények, az állatok, és hogy ebben a folytonos változásban és megújulásban mi mindent élhetünk meg, mi minden fejeződik ki. Azt gondolom, hogy ezek a ciklusok az életünkben is jelen vannak, és ugyanúgy, ahogy megvan az életünkben is a magvetésnek az ideje, úgy ott van az őszies időszak, a betakarítás, a begyűjtés, illetve az elmúlásra, a visszahúzódásra való készülődés is.

Ezekkel az őszi színhangulatokkal ki tudjunk fejezni a gazdagságot és pompát, de elfogadhatóbbá tudjunk tenni a gyászt, valaminek a végetérését is. A saját életünkben a különböző szakaszok elmúlásának feldolgozását is meg tudjuk könnyíteni az őszi színek festésével. Elfogadáshoz, megértéshez juthatunk ezáltal. Ezekkel a színekkel ünnepelni tudjuk az élet sokszínűségét, ragyogását, örömeit, szomorúságát, ajándékait. Ahogy festjük az évszakok színeit, átélhetjük azt a körforgást, amit a természet körülöttünk megmutat. A körforgást, amiben a dolgok létrejönnek, kiteljesednek, gyümölcsözővé válnak, teljes pompájukban megmutatkoznak, majd elmúlnak, és felkészülnek egy újabb ciklusra.

A mostani modern korban kevésbé élünk benne a természetben, mint elődeink. De ezekre az élményekre, erre az ősi tudásra nekünk is szükségünk van, hogy az életünkben megjelenő jelenségeket a helyén tudjuk kezelni, el tudjuk fogadni. Ebben segíthet, hogyha az évszakok színeit megjelenítjük, lefestjük, miközben átéljük ezeket a folyamatokat.    

Ezeket a minőségeket, folyamatokat, ennek a harmóniáját igyekeztem megragadni, kifejezni ezeken az őszi képeken.

Ezeket a színeket használtam (Marabu selyemfesték, vasalással fixálható) az őszi képekhez:

Kontúr: arany

Színek:

021 Középsárga

023 Narancs

008 Terrakotta

004 Gránát

039 Padlizsán

065 Olíva

092 Petróleum

A színek keverésével tudjuk elérni azt a sejtelmes, tompa színharmóniát, ami az őszre annyira jellemző. A narancsot padlizsánnal tompítottam, a gránát és a petróleum keverékéből igazi mély, sötét, föld-szín jött létre.

 

Hív Téged is a selyemfestés? Szeretettel várunk programjainkon!

Mandalafestő workshop 

Ízelítő a selyemfestésből

 

 

Őszi színek a selymen - első fázis
Őszi színek a selymen - első fázis
Kontúrozás - 2. fázis
Őszi színek a selymen - első fázis
Őszi színek a színpróba selymen
Őszi színek válogatása
Kontúrozás - 2. fázis
A kész selyemkép
A kész selyemkép
A kész selyemkép