Közösség teremtés

Iparművészeti Múzeum vásár

Közösség teremtés

Van egy rét, túl „jón” és „rosszon”, ott találkozom veled. (Rumi)

Ezzel az idézettel akkor találkoztam, amikor sok-sok éve Marshall Rosenbergtől, az EMK (erőszakmentes kommunikáció, zsiráfnyelv) megalkotójától tanultam, gyakorlócsoportjába jártam. Az ő tréningjein szereztem az első tudatos tapasztalatokat arról, milyen „zsiráfföldön” élni: nyitott szívvel, önmagam és a mások egyediségét csodálva, kapcsolódva, kiegészülve, egy-gyé válva.

10 évvel ezelőtt alakítottuk társaimmal a Kikötő-t, amely nem csak önismereti központ volt, hanem szellemi-lelki kapcsolódásra, fejlődésre adott lehetőséget. Ebben a csoportban rendszeresen megéltem a „közös bölcsesség” működését, amikor hatunk energiája, tudása nem csak összeadódott, hanem megsokszorozódott. (A Kikötő ma már helyileg nincs egyben, de mint közösség, ma is él.)

Éves selyemfestő kurzusokat 2014. szeptembertől szervezek. Havi egy alkotó nap 10 hónapon át – alkotó csoport jön létre, kreatív, szabad tér, amelyben jó együtt lenni, könnyű megélni kreativitásunkat, örömteli tanulási folyamatban lehetünk benne, fókuszálhatunk legfontosabb céljainkra. A társak, rendszeres találkozások, az alkotás élménye köt össze minket.

Mandala Klub

A Mandala klub egy „tisztán” közösség kezdeményezés részemről. 2015. januárban indult, tánccal, rajzzal, festéssel, játékkal, énekkel... Csupa „jobb agyféltekés” programunk van, ezek támogatják leginkább a szívtől-szívig kapcsolódást, közösség alakulást. A közösség az a tér, ahol az egyén hozzá tud járulni az élethez. Úgy veszem észre, hogy ki vagyunk éhezve erre, de tartunk is tőle egy kicsit. A Mandala klubban kis lépésekkel haladva tanuljuk a közösségi lét ismereteit, készségeit, önmagunkat, mint közösségi lényt – sok játékkal, nevetéssel, örömmel!

Miért épp közösség?

„Ha egy ember álmodik egy álmot, az csak álom. Ha többen álmodják ugyanazt, az egy új valóság kezdete.”

Miféle közösség?

Egy tér, közeg, ahol a tagok szabadon, számukra fontos értékek szerint élhetnek. Ahol fontos:

  • együttműködés,
  • tisztelet,
  • felelősségvállalás,
  • gyermekek,
  • természet közelsége,
  • belső csend
  • sokszínűség egysége
  • Közös Bölcsesség.

Amikor egy embercsoport tagjai egységet alkotnak, akkor megjelenik egy erő, ami több mint a részek összege. A Közös Bölcsesség válaszokat ad, irányt mutat, örömmel tölt fel.

Alkotás és közös kiállítások - Szivárvány Selyemfestő Kör

A Szivárvány Selyemfestő Kört 5 éve hoztam létre. A közös alkotás, inspiráció, a világ felé való közös megmutatkozás mindannyiunk igénye. Műhelyfoglalkozásokon nyújtunk ízelítőt a selyemfestésből, mandalafestésből, tanfolyamokat, kiállításokat szervezünk, igényes vásárokra jutunk el közösen (pl. Iparművészeti Múzeum karácsonyi vására). A nyári alkotótáborok pedig várva-várt csúcspontok mindannyiunk életében!

A festés a magasba emel, a színek megtöltenek élettel és az ősi szimbólumok a kapuk magamhoz, másokhoz és Mindenhez. Nagyszerű minta minderre a magyar népművészet.

Mandala tervezés és festés közben elmerülök egy csodás belső, felső világban. Belső csendemből alkotom meg a mandalákat melyek szebbnél szebb színekben pompáznak a selyem lágyságán.

A selyemfestés, az alkotás gyönyörűsége által megtapasztalom a Mindent Átható Kreatív Erő gyógyító hatalmát.

Számomra állandó kísérletezés, játék a festés. Egyszerűen szeretem. Szeretem ezt a nemes érzékeny anyagot, a színeket, a foltokat, magát a festést, ahogy  a belső képeimet, érzéseimet, az áramló energiát próbálom láthatóvá tenni.

Festés közben és a selyemfestő csoportokon arra törekszem, hogy az Alkotóerő megnyilvánulhasson rajtunk keresztül: nyíljunk meg neki, hagyatkozzunk rá bizalommal. Amikor ez megtörténik, könnyed és örömteli az élet, teli vagyunk életerővel, lelkesedéssel, gyönyörködéssel – ez tükröződik az alkotásokban is!